Cum pot fi reduse costurile unui proiect imobiliar, cu inteligenta artificiala
piata imobiliaraimobiliarereal estate
Inteligenta artificiala se poate dovedi a fi mai utila decat ne-am fi asteptat, desi se "bucura" de o serie de critici din partea celor ce se tem ca fie ne va distruge, fie va ajunge sa ne ocupe locurile de munca, lasandu-ne fara painea de pus pe masa. Ei bine, inteligenta artificiala ne-ar putea aduce avantaje banesti substantiale pe piata imobiliara.
Aceasta este opinia EGO Holdings (Virtual Environment Generation & Optimization), una dintre cele mai mari companii de tehnologie si proiectare in
constructii, de la urbanism, arhitectura, structura, la infrastructura si instalatii din Romania.
Conform sursei citate, costurile unui proiect imobiliar pot fi mai mici cu 10% pana la 15% daca in intreg procesul de proiectare si executie sunt utilizate instrumente software ce inglobeaza Inteligenta Artificiala (AI), roboti software si algoritmi.
"Eficientizarea costurilor se realizeaza in principal prin reducerea timpului necesar proiectarii, reducerea erorilor in proiectare si reducerea timpului necesar pentru obtinerea avizelor si autorizatiilor si deblocarea resursei om pentru a se implica in principal in identificarea celor mai eficiente solutii tehnice.
De exemplu, VEGO a reusit sa reduca cu pana la 40% durata de timp necesara obtinerii avizelor necesare pentru proiectele pe care gestioneaza pentru clientii sai, folosind inteligenta artificiala ca instrument de a intelege mai rapid cerintele autoritatilor", transmite compania.
”In acest moment, pentru a discuta cu cifre concrete, 20% din cifra de afaceri din acest an a fost realizata utilizand AI si ne propunem ca la finalul anului sa atingem 30%. Utilizarea AI ne-a ajutat sa avem o zi de vineri libera pe luna, iar incepand din luna august 2023 am trecut la doua zile libere pe luna.
Avand in vedere eficienta pe care am obtinut-o prin implementarea unor solutii mai complexe bazate pe automatizare si AI am decis sa implementam de la 1 septembrie saptamana total redusa de lucru, de 4 zile pe saptamana (48 de zile de concediu suplimentare pe an)”, spune Virgil Profeanu, fondatorul VEGO Holdings.
Foto: freepik.com