Cum fenteaza romanii bula imobiliara din marile orase: au gasit cum sa cumpere case si apartamente mai mari si mai ieftine
bula imobiliarapret apartamente
In ultimii ani, pretul apartamentelor a crescut simtitor in toate marile orase ale tarii, tendinta continuand si-n 2024, doar ca romanii hotarati sa-si cumpere propria locuinta dau dovada de multa ingeniozitate.
Oamenii au inceput sa renunte la aglomerarea urbana, acolo unde si preturile sunt mai piperate, in favoarea zonelor din apropierea marilor orase.
Cele mai recente analize de specialitate realizate asupra pietei rezidentiale de la noi din tara indica un interes in crestere pentru achiziile imobiliare din zonele periurbane.
Cei de la Imobiliare.ro spun ca zona periurbana a marilor orase a devenit in ultimii ani o alternativa tentanta pentru cumparatorii interesati sa faca o achizitie prezentand unele avantaje evidente - preturi mai mici, suprafete de multe ori mai generoase si oportunitatea de a avea propria gradina.
Imobiliare.ro a analizat cererea pe segmentul de case in cazul localitatilor pozitionate in imediata apropiere a oraselor Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov, alaturi de evolutia ofertei si de tendintele inregistrate in materie de preturi in prima parte a anului 2024.
“Oferta rezidentiala din periurban s-a dezvoltat treptat ca alternativa de locuire, initial la numarul limitat de case din interiorul orasului, pentru a atinge punctul culminant in pandemie cand a inceput sa rivalizeze cu apartamentele pe segmentul familiilor cu copii. De atunci, aceasta s-a diversificat, incluzand astazi case individuale, duplexuri, triplexuri sau case insiruite.
Daca avantajul initial al ofertei in periurban a fost spatiul, astazi vorbim tot mai mult de preturi comparabile cu cele ale apartamentelor noi cu 3 si 4 camere situate in oras. De remarcat este, totodata, faptul ca noile aglomeratii periurbane atrag dupa sine o serie de investitii precum scoli private si gradinite, centre comerciale sau mari retaileri, iar in anumite cazuri autoritatile contribuie la dezvoltarea infrastructurii de transport in comun sau la amenajarea pistelor pentru biciclete.
Avem astazi in periurban comune cu zeci de mii de locuitori, celebre fiind Floresti langa Cluj, Giroc si Dumbravita langa Timisoara, ecosisteme intregi care tind sa devina o alternativa viabila pentru orasul de 15 minute”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Analiza a fost prezentata in cadrul conferintei nationale Imobiliare.ro HUB, cel mai mare eveniment dedicat exclusiv profesionistilor activi in sectorul de real estate la care au participat aproximativ 500 de agenti imobiliari, dezvoltatori si investitori.
Preturile caselor din periurban
Cumparatorii gasesc cele mai scumpe case de vanzare la marginea orasului Cluj-Napoca si in imediata apropiere a Bucurestiului, arata datele centralizate si analizate de Imobiliare.ro. Singurele doua localitati unde metrul patrat se vinde cu preturi ce depasesc pragul de 2.000 de euro sunt Feleacu si Salicea, ambele din judetul Cluj. Acestea dominau topul national si anul trecut, dar pe atunci preturile abia depaseau 1.900 euro/mp.
Cei care vor sa se mute la marginea Capitalei platesc cel mai mult pentru proprietatile situate in nordul orasului, in Voluntari. Similar, casele cele mai scumpe pot fi gasite in nordul Timisoarei, in Dumbravita, in timp ce in cazul Brasovului gasim locuinte la cele mai mari preturi in Cristian.
Oferta extrem de variata din zona Bucuresti-Ilfov face ca si unele dintre cele mai ieftine proprietati din zonele periurbane ale marilor orase sa poata fi gasite tot in apropierea Capitalei, in zona de sud, cu doar cateva exceptii.
Platesc cel mai putin cumparatorii care aleg o casa in apropierea Brasovului, daca se orienteaza spre locuintele din Codlea. In acest caz, metrul patrat se vinde cu un pret mai mic de 1.000 de euro. O alternativa pentru cei cu bugete reduse poate fi si Tarlungeni.
Cumparatorii care vor sa se mute la casa langa Timisoara, dar nu vor sa plateasca mult pentru a-si schimba domiciliul ar trebui sa-si orienteze cautarile spre Sanmihaiu Roman sau Remetea Mare. Anul trecut, existau mai multe variante ieftine pentru cei care iti doreau o proprietate la marginea orasului de pe Bega.
Unde gasim cele mai scumpe si cele mai ieftine case vechi
Cele mai scumpe case vechi, deci construite inainte de 2020, pot fi gasite in Feleacu (Cluj). Pretul mediu solicitat pentru aceste proprietati ajunge la 2.457 euro/mp.
Daca luam in considerare si suprafata de teren aferenta locuintelor scoase la vanzare in primul trimestru din 2024 putem spune ca:
-
proprietarii solicita cele mai mari preturi pentru proprietatile cu cele mai generoase suprafete de teren, de cel putin 500 mp, in Feleacu (Cluj, 2.160 euro/mp) si cele mai mici preturi in Bragadiru (Ilfov, 1.040 euro/mp);
-
cumparatorii interesati de case cu terenuri de 250-500 mp platesc cel mai mult pentru acestea in Dezmir (Cluj, 1.787 euro/mp) si cel mai putin in Pantelimon (Ilfov, 1.037);
-
casele vechi cu cele mai mici suprafete de teren (100-250 mp) se vand cel mai scump in Voluntari (Ilfov, 1.860 euro/mp) si cel mai ieftin in Bragadiru (Ilfov, 1.101 euro/mp).
Unde gasim cele mai scumpe si cele mai ieftine case noi
Cele mai scumpe case noi, finalizate incepand cu 2020, pot fi gasite in Salicea (Cluj). Proprietarii le scot la vanzare cu un pret mediu de 1.955 euro/mp.
Daca luam in considerare si suprafata de teren aferenta locuintelor scoase la vanzare in primul trimestru din 2024 putem spune ca:
-
proprietarii solicita cele mai mari preturi pentru proprietatile noi cu terenuri de cel putin 500 de mp in Dumbravita (Timis, 2.457 euro/mp) si cele mai mici preturi in Tarlungeni (Brasov, 1.275 euro/mp);
-
casele noi cu terenuri de 250-500 mp sunt scoase la vanzare cu cele mai mari preturi in Voluntari (Ilfov, 1.903 euro/mp) si cu cele mai mici preturi in Popesti-Leordeni (Ilfov, 1.022 euro/mp);
-
proprietatile noi cu terenuri cuprinse intre 100-250 mp se vand cel mai scump in Voluntari (Ilfov, 1.742 euro/mp) si cel mai ieftin in Berceni (Ilfov, 1.010 euro/mp).
Oferta de case din periurban: Cumparatorii gasesc cele mai multe case de vanzare in Berceni
Localitatea Berceni este campioana in ultimii ani in materie de oferta, iar numarul proprietatilor disponibile pentru cumparatori creste de la an la an. In primul trimestru din 2024, cei interesati sa se mute la marginea Bucurestiului puteau alege din mai bine de 1.000 de case si vile aflate in Berceni.
Extinderea Magistralei de metrou M2 Pipera-Berceni cu inca o statie, Tudor Arghezi, si planurile de prelungire a acesteia cu inca trei statii in comuna Berceni fac din aceasta zona una atractiva in ochii potentialilor cumparatori. Numarul celor care s-au mutat deja in Berceni a crescut, de asemenea, constant in ultimii ani, cel mai nou recensamant indicand aproape 14.000 de locuitori.
Pasajul peste Centura Bucurestiului si cel peste Autostrada A0 sunt doua proiecte majore de infrastructura din zona gandite pentru a fluidiza circulatia, dar probleme raman in continuare pentru actualii locuitori si pentru cei care vin din alte zone aflate in apropiere si folosesc acelasi traseu pentru a intra in oras.
Localitati din Timis si Cluj, in top 10 national
Topul national in materie de oferta de case si vile localizate in zonele periurbane ale marilor orase este dominat de localitatile din jurul Bucurestiului. Sapte din primele 10 pozitii sunt ocupate de acestea. Potrivit datelor Imobiliare.ro, circa 3.000 de proprietati concentrate in sudul, vestul si nordul orasului au fost disponibile in piata in primul trimestru.
Exista doar trei exceptii - doua localitati de pe raza judetului Timis si una din judetul Cluj. Judetul Timis este reprezentat de Mosnita Noua - care ocupa chiar pozitia secunda in clasament cu aproape 770 de proprietati, si Dumbravita - care se claseaza pe locul al patrulea cu circa 630 de proprietati. Aceleasi localitati se gaseau in top 10 si anul trecut, pozitiile lor erau insa inversate.
Judetul Cluj este reprezentat, de pe locul 8, de Floresti care de-a lungul ultimilor ani a dat dovada de o dezvoltare accelerata pe segmentul rezidential nou. Si cei care opteaza sa se mute aici ar putea, in viitor, sa aiba parte de conexiuni mai rapide cu punctele de interes din oras prin magistrala de metrou la care ar urma sa aiba acces conform planurilor autoritatilor locale.
Cererea pentru case in periurban: Profilul cumparatorului, in schimbare
Aproximativ 8.200 de potentiali cumparatori si-au aratat interesul pentru proprietatile listate la vanzare in localitatile care au atras cel mai mare volum de cautari in primele trei luni ale anului in curs. Se poate observa insa o usoara scadere a cererii comparativ cu perioada similara din 2023, cand in mare parte spre aceleasi zone se indreptau aproape 8.500 de potentiali cumparatori.
Interesul in crestere venit din partea cumparatorilor, alaturi de oferta extrem de variata de proprietati noi disponibile local si de preturile accesibile au propulsat Berceni de pe pozitia a patra in clasamentul celor mai dorite localitati din zonele periurbane ale marilor orase pe primul loc pe tara.
Popesti-Leordeni reuseste, totodata, sa capteze mai mult atentia potentialilor cumparatori la inceputul acestui an fata de anul trecut si urca de pe locul 11 pe 7 in topul national.
Distributia cererii ne poate oferi, totodata, cateva informatii despre profilul cumparatorului interesat sa paraseasca Bucurestiul si sa se mute la casa la marginea orasului. La inceputul lui 2023 cand situatia pe piata de creditare era una destul de tulbure, iar inflatia se mentinea la un nivel inalt, cei mai multi potentiali cumparatori cautau o proprietate in Corbeanca sau in Otopeni. O achizitie facuta aici promite de multe ori un stil de viata mai bun, la standarde mai ridicate, dar si cu costuri mai mari. Majoritatea celor care isi orientau cautarile aici era formata, astfel, cel mai probabil, din persoane cu venituri peste medie, care nu isi bazau achizitia pe finantarea pe care ar fi putut sa o obtina din partea unei banci sau care nu ar fi intampinat dificultati in obtinerea finantarii.
Avansul semnificativ aparut la nivelul cererii pentru proprietatile din Berceni sau Popesti-Leordeni, pe care le gasim in piata la preturi mai accesibile fata de cele aflate in alte zone de la marginea Bucurestiului, poate fi vazut ca inca un semnal de revenire a entuziasmului in randul cumparatorilor care anul trecut poate au avut dificultati in accesarea creditelor sau au asteptat oferte mai bune din partea bancilor.
Usoara scadere aparuta la nivelul cererii totale nu trebuie vazuta neaparat ca fiind un lucru negativ. Chiar daca atunci existau mai multi potentiali cumparatori in piata, cererea lor era mai degraba una pasiva. In prezent, vedem o crestere a tranzactiilor la nivel national, dar si un volum tot mai mare de credite acordate pentru locuinte, ceea ce se poate traduce in cumparatori mai hotarati, ce dispun de conditii favorabile la nivelul pietei si finalizeaza procesul de achizitie.
Doar doua localitati care nu se afla in apropierea Bucurestiului, in top 10
Singurul alt judet reprezentant in primele 10 pozitii din clasamentul national al localitatilor din periurban spre care se indreapta cel mai mare numar de potentiali cumparatori este Timis. Dumbravita si Mosnita Noua ocupa locul cinci, respectiv locul opt in top.
Cererea a crescut in Dumbravita comparativ cu anul trecut, in timp ce interesul pentru casele scoase la vanzare in Mosnita Noua a scazut usor la inceputul lui 2024.
Casa langa Brasov
Cele mai scumpe locuinte de la marginea orasului Brasov pot fi gasite in Cristian, unde proprietarii solicita un pret mediu de 1.611 euro/mp. Preturile mari nu ii descurajeaza pe cumparatori, nivelul atins de cerere pe plan local fiind unul dintre cele mai ridicate din zona periurbana a Brasovului.
O alta localitate-magnet anul acesta este Sanpetru. Interesul potentialilor cumparatori pentru proprietatile aflate aici a fost puternic si in 2023. Numarul de case si vile listate la vanzare a crescut fata de anul trecut, oferta fiind cea mai variata la care au acces persoanele interesate de o achizitie in imediata vecinatate a orasului de la poalele Tampei. Pretul mediu solicitat pentru proprietatile scoase la vanzare in Sanpetru a crescut de la 1.332 euro/mp in primul trimestru din 2023 la 1.355 euro/mp in perioada similara a anului in curs.
Cea mai mare cerere a fost inregistrata, insa, la inceputul lui 2024 in Sacele, oras care ocupa locul al patrulea in materie de preturi, cu o medie ce se situeaza in jurul valorii de 1.238 euro/mp. Tot in Sacele intalnim a treia cea mai variata oferta, numarul caselor disponibile pe piata fiind insa mai mic decat in 2023.
Trebuie sa mentionam, totodata, Poiana Brasov - una dintre cele mai populare destinatii turistice din zona montana. In cazul sau, discutam in mare parte despre proprietati care au rolul de casa de vacanta sau pot functiona ca unitati de cazare pentru turisti. Acestea pot fi cumparate, in medie, cu 2.400 euro/mp. Oferta este insa limitata, la fel si cererea.
La polul opus se afla Codlea, unde proprietarii solicita un pret mediu de 992 euro/mp util. Codlea ocupa, de asemenea, primul loc in topul national al localitatilor din apropierea marilor orase unde cumparatorii pot gasi case ieftine.
Daca analizam strict segmentul nou, deci locuintele finalizate incepand cu 2020, putem spune ca cele mai ieftine case pot fi gasite in Tarlungeni, pretul mediu solicitat fiind de 1.246 euro/mp.
“In ultimii ani, pe fondul cererii ridicate, s-a construit mult in localitatile adiacente Brasovului, crescand astfel presiunea pe infrastructura existenta. Sunt de notorietate ambuteiajele create la orele de varf in Brasov si in localitatile invecinate.
Astfel, este necesara o regandire a infrastructurii. Localitati precum Sanpetru, care in timp au ajuns practic cartiere ale orasului, ar trebui sa fie incluse in Brasov din punct de vedere administrativ pentru a avea o politica unitara in vederea dezvoltarii infrastructurii de transport si a mobilitatii urbane si, totodata, pentru ca acestea sa beneficieze de sursele de finantare mai mari ale Municipiului Brasov”, a declarat Alexandru Muntean, Managing Partner in cadrul agentiei imobiliare iAdvise.
Casa langa Timisoara
Dumbravita este vedeta zonei periurbane a Timisoarei, dar si una dintre cele mai interesante localitati la nivel national pe segmentul rezidential. In privinta preturilor se pozitioneaza pe locul al cincilea pe tara, fiind depasita doar de trei localitati clujene - Feleacu, Salicea si Baciu - si de destinatia luxului imobiliar din nordul Capitalei - Voluntari.
Cererea se mentine la un nivel ridicat, iar cei interesati sa se mute in aceasta localitate cu o pozitionare privilegiata, in interiorul inelului centurii Timisoarei, au la dispozitie una dintre cele mai variate oferte din tara, Dumbravita ocupand pozitia a patra la acest capitol. Peste 600 de case au fost listate la vanzare aici in prima parte a lui 2024.
Cele mai multe proprietati din care pot alege cumparatorii care vor sa-si dea locuintele din oras pentru o casa la marginea Timisoarei pot fi gasite, insa, in Mosnita Noua, un pol puternic de dezvoltare rezidentiala in ultimii ani. De altfel, localitatea se pozitioneaza pe locul al doilea in topul national, cu aproape 770 de case de vanzare. Autoritatile lucreaza, totodata, la imbunatatirea nivelului de trai pe plan local si anuntau la inceputul acestui an proiecte in valoare de 20 de milioane de lei care vizau, printre altele, construirea unei baze sportive, a unei crese si dezvoltarea infrastructurii de transport verde.
Oferta bogata atrage un numar important de potentiali cumparatori, potrivit datelor centralizate si analizate de Imobiliare.ro. Mosnita Noua se afla pe locul 8 la nivel national in aceasta privinta, iar pretul mediu pe care il gasesc aici cei care isi cauta o casa ajunge la 1.411 euro/mp, in crestere fata de anul trecut cand proprietarii solicitau suma de 1.358 euro/mp pentru locuintele scoase la vanzare.
In topul celor mai scumpe destinatii pentru timisorenii care vor sa locuiasca la casa intalnim si Giroc si Ghiroda, unele dintre cele mai bogate comune din Romania. Pretul mediu ajunge in cazul acestora la 1.551 euro/mp, respectiv la 1.441 euro/mp.
Un alt pol de dezvoltare care merita mentionat este Sag. Aici potentialii cumparatori pot gasi alternative mai accesibile, preturile mentinandu-se la acelasi nivel ca in 2023. Metrul patrat se vinde, in medie, cu 1.250 euro.
Cele mai ieftine case de vanzare in apropierea Timisoarei pot fi gasite in Sanmihaiu Roman, pretul mediu solicitat de proprietari in cazul lor fiind de 1.050 euro/mp. O alta varianta pentru cei care vor sa plateasca mai putin de 1.100 euro/mp este Remetea Mare.
“In umbra zgomotului urban, localitatile invecinate devin adevarate oaze de liniste si prosperitate, iar piata imobiliara a caselor prezinta un trend ascendent, oferindu-le locuitorilor o combinatie rara intre confort rural si avantajele apropierii de Timisoara. Dumbravita se evidentiaza prin preturile imobiliare si cererea constanta, dispunand de una dintre cele mai variate oferte de case din tara. Mosnita Noua este o alta destinatie populara, cu un numar mare de proprietati disponibile si preturi in crestere.
In ultimii doi ani preturile de listare ale locuintelor au inregistrat un avans substantial care poate fi atribuit in parte presiunilor inflationiste, dar si cererii ridicate si ofertei limitate de la nivelul pietei. Aceasta situatie poate fi pe de-o parte problematica pentru potentialii cumparatori care pot ajunge sa se confrunte cu o adevarata provocare financiara in incercarea de a face o achizitie, iar de pe alta parte poate reprezenta o oportunitate pentru vanzatori si investitori ce pot beneficia de preturi mai mari pentru proprietatile lor.
In contextul cresterii preturilor este important ca cei implicati in tranzactiile imobiliare sa fie constienti de evolutiile pietei si sa isi ajusteze strategiile in functie de acestea. Este posibil ca aceasta tendinta sa continue sau sa se stabilizeze in functie de evolutia inflatiei si a altor factori economici si de piata”, a declarat Simona Schiopota, Managing Partner in cadrul agentiei imobiliare Hitch&Mosher.
Casa langa Cluj-Napoca
Cluj-Napoca este cel mai scump oras din tara pentru cumparatori, dar nici in localitatile din jurul sau nu este neaparat foarte ieftin sa te muti. Daca pretul mediu solicitat pentru locuintele din Cluj-Napoca a depasit pragul de 2.600 euro/mp in primul trimestru al acestui an, in Feleacu si Salicea casele au fost scoase la vanzare in acelasi interval cu 2.027 euro/mp, respectiv cu 2.009 euro/mp. Acestea au fost, astfel, cele mai scumpe localitati din periurban si singurele din tara unde metrul patrat s-a vandut cu peste 2.000 euro.
Cand vorbim despre dezvoltarea rezidentiala noua in zona metropolitana a orasului nu putem sa trecem cu vederea Floresti, cea mai mare comuna din Romania, care va beneficia in viitor si de acces la metroul care va traversa Cluj-Napoca, un proiect despre care se vorbeste de ani de zile, dar este acum mai aproape de a deveni o realitate.
Floresti este un pol al superlativelor de pe harta Clujului, cei peste 38.000 de locuitori reprezentand cea mai tanara si mai educata populatie din tara. Aceasta este, totodata, una dintre cele mai bogate localitati din Romania, iar recent aici a fost inaugurata cea mai moderna gradinita din judet. Tot in Floresti intalnim a opta cea mai variata oferta de case din periurbanul marilor orase si al noualea cel mai mare pret - 1.588 euro/mp.
Daca discutam strict despre proprietatile noi, finalizate incepand cu 2020, putem spune ca cea mai mare oferta se afla tot in Floresti. Un numar semnificativ de case noi disponibile potentialilor cumparatori intalnim si in Chinteni si in Dezmir, la preturi de 1.458 euro/mp, respectiv 1.467 euro/mp.
Floresti atrage si cel mai mare volum de cautari pentru casele situate in imediata apropiere a orasului Cluj-Napoca, fiind urmat in clasament de Dezmir, Chinteni si Feleacu.
Gasesti cele mai ieftine proprietati cu terenuri mari, de cel putin 500 mp, in Gilau si cele mai ieftine case, indiferent de vechimea proprietatilor si de suprafetele terenurilor aferente acestora, in Suceagu. Metrul patrat se vinde cu mai putin de 1.300 euro.
“In 2024, am inregistrat o cerere mare la case, aproape la paritate cu cererea pentru apartamente. Acest trend inceput inca din 2020, a continuat si mai puternic in 2024.
Constructorii au reactionat la aceasta cerere crescuta de case si au lansat o serie de proiecte noi si interesante, de diferite dimensiuni, pe toate segmentele de piata, cu precadere in zonele periurbane.
Cum oferta de apartamente noi e mai scazuta decat in anii precedenti, iar preturile inregistreaza o crestere constanta, ne asteptam ca multi clienti sa ia in considerare mai degraba casele, avand in vedere avantajele pe care acestea le ofera - intimitate si autonomie, curte sau gradina, mai mult spatiu”, a declarat Catalin Priscornita, CEO si fondator al brandului imobiliar BLITZ.
Casa langa Bucuresti
In nordul Capitalei gasim unele dintre cele mai scumpe proprietati din periurbanul marilor orase, lucru care nu este surprinzator avand in vedere ca cele mai multe dezvoltari din aceasta zona poarta marca luxului. Fruntas este Voluntari, cel mai mare centru urban din Ilfov, unde pretul mediu solicitat pentru case ajunge la 1.875 euro/mp si este al treilea cel mai ridicat din tara.
Corbeanca se pozitioneaza, la fel ca la inceputul lui 2023, pe locul al doilea in zona periurbana a Bucurestiului cand vorbim despre preturi si pe locul al saselea la nivel national. Proprietarii si dezvoltatorii solicita, in medie, 1.638 euro/mp.
Locul al treilea in clasament este ocupat Stefanestii de Jos, localitate pe raza careia gasim unul dintre cele mai ample proiecte din Romania cu mai bine de 15.000 de rezidenti si peste 6.000 de locuinte finalizate si vandute pana la sfarsitul lui 2024. Dezvoltatorul isi propune ca, in viitorul nu foarte departat, comunitatea sa includa mai bine de 30.000 de persoane ajungand sa fie astfel comparabila cu cea din orase precum Campina sau Sighisoara.
La polul opus se afla sudul orasului. Vedem, astfel, o prelungire a situatiei inregistrate la nivelul Bucurestiului unde nordul si sudul marcheaza extremele pietei in materie de preturi. Cumparatorii gasesc, totodata, unele dintre cele mai accesibile preturi din periurban la nivel national in localitatile situate la sud de Capitala, arata datele Imobiliare.ro.
In Vidra, de exemplu, gasesti case la un pret mediu de 1.040 euro/mp, iar in Berceni, localitatea vecina care este campioana la cerere, dar si in privinta ofertei in topul national, pretul mediu ajunge la 1.092 euro/mp.
Atentia potentialilor cumparatori a mai fost fixata in primul trimestru din 2024, pe langa Berceni, si pe proprietatile din Corbeanca, Otopeni, Bragadiru, Tunari si Popesti-Leordeni. Putem spune, totodata, ca Popesti-Leordeni este una dintre cele mai atractive variante pe care le au cei care vor sa se mute la casa langa Bucuresti pretul mediu in zona fiind de 1.220 euro/mp.Trecerea din Popesti-Leordeni in Bucuresti se face imediat, iar cei care locuiesc aici au inclusiv acces la asa-zisa magistrala de metrou a corporatistilor Berceni-Pipera. Un dezavantaj il reprezinta, insa, faptul ca intr-unele dintre zonele sale locuitorii raporteaza uneori aparitia mirosurilor neplacute. Trebuie mentionat, de asemenea, ca in Popesti-Leordeni intalnim a patra cea mai variata oferta de case disponibile cumparatorilor in zona periurbana a Capitalei.
Cei care se multumesc sa iasa din Bucuresti si vor sa stea la casa, fiind mai putin interesati de vechimea locuintei, pot gasi inca in Domnesti si in 1 Decembrie proprietati construite inainte de 2020 care se vand sub 1.000 euro/mp. Cumparatorii interesati de o proprietate noua cu teren mic, sub 250 de mp, la un pret cat mai bun ar trebui sa-si indrepte cautarile spre Bragadiru sau Berceni.
“Zona de sud a Capitalei, marcata de centre urbane si periurbane precum orasul Popesti-Leordeni, comuna Berceni si, mai nou, comuna Vidra reprezinta probabil cea mai accesibila zona pentru indeplinirea visului de a avea si de a locui la casa, cu acces extrem de rapid in Bucuresti, prin statiile de metrou existente, nou construite sau aflate in proiect.
In alegerea locuirii la periferie, accesul catre centrul Bucurestiului ramane criteriul numarul unu in selectarea zonei.
Acesta este motivul pentru care arealul Popesti-Berceni-Vidra este si va ramane unul dintre polii de dezvoltare rezidentiala de mare anvergura, fiind prima alegere in materie de pret, accesibilitate si infrastructura”, a declarat Ivan Bogdan Cosmin, Director in cadrul agentiei imobiliare Sud Rezidential.
Semnale excelente pe piata de creditare
Volumul creditelor noi in lei s-a apropiat de 11 miliarde de lei in primul trimestrul, in contextul in care in perioada similara din 2023 abia a fost depasit pragul de 5 miliarde de lei, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Estimam ca aproape jumatate din aceasta crestere a fost generata pe fondul refinantarilor sau renegocierilor creditelor existente. Cealalta jumatate poate fi regasita in avansul aparut in numarul total de tranzactii din piata, dar si in ponderea tot mai mare a tranzactiilor realizate prin credit ipotecar comparativ cu primele luni ale anului trecut.
Aceasta tendinta de crestere a continuat sa fie vizibila si in aprilie, volumele totale de creditare ale Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro, fiind cu 106% mai mari in primele patru luni, daca ne raportam la acelasi interval din 2023.
De trei ori mai multi romani au folosit Imobiliare.ro pentru a aplica in vederea obtinerii unui credit ipotecar, pe langa alegerea locuintei, comparativ cu anul trecut si de doua ori mai multi au contractat deja un imprumut in primele patru luni ale anului. Tranzactiile prin credit ipotecar intermediate de profesionistii in real estate care sunt asistati de un broker Imobiliare.ro Finance au crescut, de asemenea, cu 80% fata de aceeasi perioada din 2023.
Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat de Imobiliare.ro Finance a ajuns pe parcursul lunii trecute la 69.000 de euro. In aprilie 2023 aceasta se pozitiona in jurul valorii de 63.400 euro. Bancile catre care s-au indreptat cei mai multi romani au fost ING, UniCredit Bank, BRD, Banca Transilvania si BCR.
“Piata de creditare se mentine efervescenta pe fondul ofertelor de dobanda fixa tot mai atractive, dar si in asteptarea scaderii dobanzilor variabile, insa BNR se arata inca prudenta, asa cum ne asteptam sa se intample in prima parte a anului, mentinand rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 7%. Acest fapt este determinat in special de o proiectie de inflatie care scade mai lent decat era anticipat in contextul politicilor fiscale curente, dar si al riscurilor asociate cu deficitul bugetar care mentine perspectiva unor masuri fiscale suplimentare in viitorul predictibil.
Dinamica pietei imobiliare va continua sa fie influentata anul acesta de accelerarea creditarii, care va mentine o cerere ridicata. In acest context, evolutia negativa a ofertei va sustine tendinta preturilor de a urma o traiectorie ascendenta in marile orase”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.
Foto: freepik.com