Cum calculezi taxele si impozitele daca inchiriezi un apartament in 2024
imobiliarechirietaxe si impoziteapartamente
In 2024, daca detii un apartament pe care vrei sa-l inchiriezi, te vei intalni cu cateva schimbari pe partea de taxe si impozite.
Regulile s-au schimbat fata de anul trecut, aducand cu ele un suflu nou in felul in care proprietarii de imobile gestioneaza partea fiscala. Haide sa vedem cum poti naviga prin aceste noutati fara sa-ti faci prea multe griji pentru buzunarul tau.
Noul carusel fiscal din 2024
In acest an, lucrurile stau putin diferit. S-a renuntat la vechiul sistem, unde puteai sa scazi cheltuielile de tot felul din venitul tau din chirie, pentru a plati mai putin la stat. Acum, intram in era cotei forfetare de 20%. Ce inseamna asta? Simplu: statul zice "Uite, iti luam 20% din ce castigi si ne facem ca nu vedem restul cheltuielilor." E mai simplu de calculat, da, dar s-ar putea sa simti diferenta in portofel.
Ce-ti rezerva cota forfetara
Prin aceasta schimbare, adio deduceri de tot felul! Acum se aplica o regula simpla: 20% din ce incasezi din
chirie merge la stat. Gandeste-te ca, daca anul trecut, dupa toate deducerile, dadeai statului poate 6% din venit, acum procentul a sarit la 8%.
Firma vs persoana fizica
Si in 2024, conteaza daca inchiriezi ca firma sau ca persoana fizica. Daca ai o firma, treaba e clara: retii 8% impozit si il trimiti la buget. Daca inchiriezi pe persoana fizica, trebuie sa te ocupi de declaratia unica, unde iti treci veniturile si contributiile pe care trebuie sa le platesti.
Declaratia unica si sanatatea ta financiara
Pentru persoanele fizice, declaratia unica e ca o lista de cumparaturi pentru finante: nu vrei sa uiti nimic. Aici iti notezi cati bani ai facut si cat ai de dat la sanatate si pensii. Ai timp pana pe 25 mai, anul urmator, sa te pui la punct cu aceste detalii.
Schimbarile fiscale din 2024 pentru inchirierea apartamentelor sunt ca un nou episod dintr-un serial: trebuie sa tii pasul pentru a nu pierde firul. Cu sistemul forfetar, viata ti se poate parea mai usoara la prima vedere, dar fii atent la detalii ca sa nu te trezesti cu surprize. E important sa te adaptezi si sa-ti planifici din timp bugetul, ca sa fii in armonie cu noile reguli si sa eviti orice neplaceri.
Sursa foto: manager.ro