Cum arata piata imobiliara a anului 2023? A crescut costul de finantare, dar si oferta va fi mai redusa
piata imobiliara 2023imobiliare 2023
Piata imobiliara a anului 2023 ne-ar putea aduce mai multa stabilitate, in comparatie cu ceea ce s-a intamplat in sectorul acesta anul trecut, crede Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro.
Anul trecut, proprietatile imobiliare s-au scumpit, iar creditarea a devenit mai inaccesibila multor categorii de romani ale caror venituri nu se mai incadreaza pentru a fi luate in considerare de bancile care acorda imprumuturi pentru locuinte, din cauza dobanzilor crescute. Ca referinta, preturile pentru o locuinta situata in Bucuresti au crescut cu 5%, de la 1.620 la 1.704 de euro pe metru patrat util. Doar ca, in 2021, preturile locuintelor de vanzare din Bucuresti au inregistrat o crestere de 14%. Prin urmare, preturile proprietatilor imobiliare din Romania par sa fi intrat pe o linie descendenta ce ar putea continua in perioada urmatoare.
Astfel, in 2023 situatia s-ar putea calma pe piata, desi nu toti expertii sunt de acord cu acest lucru, insa trebuie prezentate toate opiniile, pentru a da consumatorilor posibilitatea de a-si trage singuri concluziile.
Astfel, in timp ce unii specialisti anticipeaza un colaps iminent pe piata imobiliara rezidentiala, cauzat de
cererea din ce in ce mai mica si de creditarea tot mai scumpa, altii cred ca lucrurile se echilibreaza.
"Anul 2022 a fost caracterizat de multa incertitudine – pe de-o parte panica generata de conflictul din tara vecina, apoi cresterea costului de constructie pentru a culmina cu inflatia fara precedent si cresterea costului de finantare.
Totusi, piata rezidentiala si-a urmat cursul, numarul tranzactiilor a fost unul semnificativ, iar preturile au continuat sa creasca. Totodata, ne asteptam la un prim semestru din anul 2023 mult mai calm, in care costurile de constructie se stabilizeaza, iar preturile locuintelor se ajusteaza in functie de acest factor.
Cererea va fi influentata de costul ridicat al finantarii, insa si oferta va fi mai mica, multi dezvoltatori amanand noi etape de dezvoltare pana la stabilizarea situatiei economice, astfel incat echilibrul dintre cerere si oferta se va mentine, dar pe o piata contractata. Vom vedea ajustari de preturi, corectii pe segmentele mass-market care depind de creditare, in egala masura in care vom vedea si cresteri de preturi pe segmentele premium care atrag in continuare investitori", explica Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro.
Te-ar putea interesa si: Dupa decizia soc de majorare a dobanzilor, BNR vine cu explicatii: s-au produs schimbari importante in planul de inflatie
Foto: pixabay.com