Constructiile, lovite de alt val de scumpiri: firmele se asteapta la cresteri accelerate de pret
constructiiscumpiricomertindustrie
Managerii din sectorul constructiilor anticipeaza ca nu vom scapa nici toamna aceasta de preturile mari, ba chiar ele vor continua sa creasca.
Sunt anticipate "cresteri accentuate" ale preturilor, spun liderii companiilor locale din acest domeniu de activitate.
"Potrivit estimarilor din luna septembrie 2022, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -4%). Managerii din
Constructii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -3%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere accentuata a acestora (sold conjunctural +42 %)", transmite Institutul National de Statistica (INS), in cel mai recent raport al institutiei.
Preturi mai mari in toate domeniile de activitate importante
De altfel, alt val de scumpiri vine si in sectorul comertului cu amanuntul: "In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +1%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +13%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +46%)".
Serviciile, de asemenea, vor cunoaste scumpiri toamna aceasta: "Conform estimarilor din luna septembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +24%)".
Nu in ultimul rand, aceleasi vesti proaste le are INS si pentru preturile din industria prelucratoare: "In cadrul anchetei de conjunctura din luna septembrie 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +38%)".
Prin urmare, criza preturilor mari se va accentua toamna aceasta in cele mai importante domenii de activitate din tara. Inflatia, care a trecut deja de pragul de 15% nu pare a fi deloc tranzitorie. Din contra! CFA Romania estimeaza, in cele mai recente previziuni, ca si-n 2023 ne vom confrunta cu preturile mari. In prognoza pentru urmatorul an, analistii CFA ne spun sa ne pregatim pentru o rata a inflatiei de doua cifre procentuale, de 10%!
Foto: freepik.com