Piata internationala a constructiilor se confrunta in ultima perioada cu o explozie a preturilor materiilor prime si materialelor de constructii, proiectele aflate in derulare la acest moment putand fi afectate serios de acest lucru. Consiliul Concurentei a anuntat in urma cu cateva zile demararea unei analize pe piata materialelor de constructii pentru a identifica principalele cauze care au dus la aceasta majorare a preturilor. Pandemia de coronavirus a afectat in mod serios capacitatile de productie mondiale si fluxurile de transport international, acesta fiind unul dintre motivele pentru care se explica aceasta majorare accelerata a preturilor.
Potrivit unor specialisti din domeniu, situatia a scapat deja de sub control in ultimele luni, unele produse ajungand sa se scumpeasca de la o zi la alta. Spre exemplu, conform analizelor, pretul BCA-ului este mai mare acum cu peste 10% in comparatie cu anul precedent. Scumpirea este mult mai accelerata in randul materialelor din lemn, pretul acestora majorandu-se in numai un an cu nu mai putin de 250%. Exista, de asemenea, o problema serioasa si in ceea ce priveste fierul, acesta scumpindu-se cu cu peste 10 - 15 procente de la o saptamana la alta. In aceste conditii, pretul pe metru patrat util construit s-a majorat cu cel putin 20 - 25%.
Cresterile de pret la materialele de constructie au inceput sa se resimta cu adevarat la sfarsitul anului trecut, iar semnalele pentru a doua jumatate a acestui an nu sunt dintre cele mai optimiste. Ba din contra, specialistii avertizand deja ca este preconizata continuarea majorarii preturilor materialelor de constructii pana la finalul anului. In aceste conditii, nu putini sunt cei care sustin ca ne vom confrunta cu un colaps imobilar in perioada urmatoare in cazul in care in urmatoarele luni nu se va intampla ceva.
Problema scumpirii materialelor de constructii a ajuns in cele din urma si in atentia Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu anuntand primele masuri in urma cu cateva zile. Presedintele Consiliului avertizeaza ca in acest context exista riscul aparitiei unor disfunctionalitati in aprovizionarea cu materii prime pentru investitiile in curs. De asemenea, Chiritoiu sustine ca antreprenorii din acest domeniu “ar putea avea rezerva in viitorul apropiat in a se mai prezenta la licitatii”, urmand sa aiba dificultati in a intocmi oferte corecte si competitive din cauza depasirii bugetului.
In aceste conditii, Autoritatea de Concurenta a anuntat ca va demara o analiza a evolutiei preturilor pentru principalele materiale de constructii, scopul fiind acela de a identifica eventualele disfunctionalitati ale pietei si cauzele care au dus la aceasta explozie a preturilor. Dupa incheierea acestei analize, Consiliul poate propune recomandari, respectiv masuri in vederea remedierii, atenuarii si prevenirii oricaror efecte negative asupra concurentei si asupra consumatorilor.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si