Chiriile bat ratele lunare prin Prima Casa
chirii bucurestichirii cluj napocarate prima casa
Conform unei cercetari realizate de platforma de imobiliare Storia.ro, costurile chiriilor sunt semnificativ mai mari decat cel al ratelor lunare in cazul achizitiei locuintelor prin programul Prima Casa, cu un credit pe o durata de 30 de ani.
Astfel, un angajat din Romania care vrea sa inchirieze o casa trebuie sa plateasca o chirie lunara echivalenta cu 33% din salariul net lunar,in cazul inchirierii unei garsoniere, fata de o rata de 20% din salariul net in cazul programului Prima Casa.
Pentru un apartament cu doua camere, chiria ajunge la 48% din salariul lunar si 64% daca isi inchiriaza o locuinta cu trei camere, fata de o rata cu o pondere lunara de 34%, respectiv 46% prin programul Prima Casa.
Agajatii din judetul Cluj resimt cel mai mult povara inchirierii unei locuinte, fie ea garsoniera sau un apartament cu doua sau trei camere.
Desi clujenii sunt pe locul trei in topul angajatilor cu cele mai mari salarii din Romania, dupa salariatii din Bucuresti si cei din Ilfov, costul chiriei pentru un apartament cu trei camere in Bucuresti este cu o treime mai mic decat in Cluj-Napoca.
In judetele in care nu au fost prea multe investitii noi in ultimii ani, preturile pentru inchirierea locuintelor au o pondere mai mica in veniturile medii ale salariatilor.
Astfel, cresterea salariului minim si a salariilor din companiile private au facut ca, in judete precum Olt sau Gorj, chiria unei garsoniere sa reprezinte numai un sfert din salariul mediu net, fata de media nationala de 45%.
La nivel national, inchirierea unei garsoniere porneste de la 130 euro pe luna, reprezentand o treime din salariul mediu net al unui angajat din Romania.
Cele mai mari preturi sunt in Cluj, unde chiria medie pentru o garsoniera este de 230 de euro pe luna, Bucuresti (230 de euro), Ilfov (200 de euro), Brasov (180 de euro) si Iasi (178 de euro). Cele mai mici costuri cu inchirierea unei camere sunt in judetele Suceava, Covasna, Vrancea, Vaslui, Botosani, Caras-Severin, Salaj, Valcea, Mehedinti si Olt, unde pretul inchirierii este de 100 de euro pe luna.
In Harghita, judetul cu cele mai mici salarii medii (de 326 de euro pe luna), costul inchirierii unei garsoniere este de 122 de euro (cu 6% sub media nationala), dar are o pondere de 38% in venitul salarial mediu (cu 6% peste media nationala).
Costul inchirierii unui apartament cu doua camere reprezinta, la nivel national, 48% din salariul mediu net al unui angajat din Romania.
Si in cazul apartamentelor cu doua camere, angajatii din Cluj-Napoca resimt cel mai mult povara financiara a chiriei, in raport cu salariul mediu.
Astfel, inchirierea unei locuinte cu doua camere reprezinta 72% din salariul mediu net al unui angajat din Cluj, cu 50% peste media la nivel national, unde inchirierea unei astfel de locuinte consuma aproape jumatate din venitul net lunar.
In medie, inchirierea unui apartament cu doua camere costa 190 de euro pe luna la nivel national. Cele mai mari costuri pentru inchirierea unui apartament cu doua camere sunt in Cluj-Napoca (370 de euro), Bucuresti (330 de euro), Ilfov (290), Brasov (251), Iasi (250) si Timis (250). Cele mai mici costuri cu inchirierea a doua camere sunt in judetele Harghita (125 de euro), Salaj (130), Hunedoara (133) si Botosani (137).
Costul inchirierii unui apartament cu trei camere reprezinta, la nivel national, 64% din salariul mediu net al unui angajat din Romania.
Un angajat din Cluj-Napoca platit cu salariul mediu pe economie nu-si permite sa plateasca pretul pentru chiria unui apartament cu trei camere, intrucat inchirierea reprezinta 107% din salariul mediu net din judet. Inchirierea unei astfel de locuinte are o pondere semnificativ mai mare in veniturile angajatilor clujeni prin comparatie cu media la nivel national, unde un angajat plateste, in medie, 64% din salariu pentru chiria unui apartament cu trei camere.
De asemenea, in medie, inchirierea unui apartament cu trei camere costa 250 de euro pe luna la nivel national.
Cele mai mari costuri pentru inchirierea unui apartament cu 3 camere sunt in Cluj (549 de euro), Bucuresti (420 de euro), Ilfov (378), Brasov (350) si Timis (310). Cele mai mici costuri cu inchirierea a trei camere sunt in Teleorman (131), Valcea (155), Dambovita (178) si Harghita (185).
In clasamentul realizat la nivel national pentru inchirierea unei garsoniere, Bucurestiul este pe pozitia a 12-a, cu o medie de 12% din salariul mediu net. Astfel, in Bucuresti pretul mediu lunar platit pentru inchirierea unei garsoniere este de 230 de euro, la egalitate cu cel din orasul Cluj-Napoca, desi salariile bucurestenilor sunt cu 18% mai mari decat ale acestora.
Pentru un apartament cu doua camere, locuitorii capitalei platesc in medie 330 euro, costul chiriei reprezentand 53% din salariul mediu net al unui angajat bucurestean. In clasamentul general, Bucurestiul se claseaza pe pozitia a 11-a, rata lunara pentru inchirierea unui apartament cu doua camere fiind cu 12% mai mica decat cea din Cluj-Napoca.
Tot pentru Bucuresti, inchirierea unui apartament cu trei camere porneste de la 420 de euro pe luna, chiria lunara reprezentand 67% din salariul mediul net lunar. La fel, fata de ocupantii primului loc, bucurestenii platesc aproape cu aproape o treime (31%) mai putin decat clujenii.
Cercetarea a fost realizata prin metoda analizei cantitative, folosind ca surse de informare baza de date a Storia.ro pentru preturie medii ale chiriilor si datele Institutului National de Statistica pentru centralizarea veniturilor salariale medii pe judete in 2016. Salariul mediu net a fost calculat pe baza datelor de la Institutul National de Statistica pentru intervalul ianuarie-noiembrie 2016 (cele mai recente date disponibile la data realizarii cercetarii).