Chiria pentru un apartament normal de 2 camere in Bucuresti e mai mare ca salariul minim: peste 500 de euro cer proprietarii
chiriiinchiriereimobiliarepiata imobiliara
Chiriile sunt tot mai scumpe si probabil ca apetitul romanilor pentru a-si plati mai bine o rata la banca va creste simtitor in urmatoarea perioada, desi nu pare a fi deloc un moment oportun pentru a cumpara, cel putin din perspectiva dobanzilor foarte piperate solicitate de banci.
Cat costa sa inchiriezi un apartament sau o garsoniera in Bucuresti, in 2024
Pentru un apartament de doua camere in Capitala, romanii trebuie sa scoata din buzunar, in medie, 563 de euro in luna ianuarie 2024, cu 17% mai mare fata de cel din ianuarie 2023, potrivit unei analize Storia.ro.
Mai multe camere, chirie mai mare. Pentru trei camere, chiria medie in Bucuresti sare la 798 de euro. Analiza citata mai sus spune ca in ianuarie 2024 preturile medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+24%) la categoria apartamentelor cu trei camere.
Nici garsonierele nu mai sunt ieftine in Bucuresti. Pretul mediu pentru inchirierea garsonierelor din Capitala a crescut cu 11% de la un an la altul, ajungand la o valoare medie de 337 euro.
Preturile solicitate pe Storia pentru chiriile din cele 10 orase analizate, orasele cu cele mai multe anunturi de pe platforma, au inregistrat o crestere de 21% de la un an la altul (ianuarie 2024 vs. ianuarie 2023), in timp ce preturile solicitate de la o luna la alta (ianuarie 2024 vs. decembrie 2023) au crescut usor (+1%).
"In cadrul Storia efectuam analize continue ale pietei imobiliare pentru a intelege in profunzime comportamentul consumatorilor. In ultima perioada am remarcat o evolutie semnificativa in preferintele acestora. Dupa un interval caracterizat de cresteri vizibile ale cererii pe piata chiriilor si, implicit, cu cresteri abrupte ale preturilor pentru inchirieri, la nivelul cererii am observat o tendinta de stabilizare si chiar de moderare.
Aceasta schimbare de traiectorie, de la un an la altul, este rezultatul unui interes crescand pentru achizitionarea propriilor locuinte si reflecta o schimbare semnificativa in dinamica pietei imobiliare. Observam, asadar, o tranzitie clara catre segmentul de vanzari, o tendinta sustinuta de o serie de factori, printre care se numara si disponibilitatea unor optiuni financiare mai avantajoase pentru cei interesati de achizitii”, a declarat Razvan Ceapa, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
Foto: unsplash.com