Legea 372/2005 precizeaza ca acest certificat este eliberat proprietarului. Acesta il pune la dispozitia potentialului cumparator sau chirias. Nu exista insa prevederi privind obligativitatea sau posibilele sanctiuni in cazul in care acest certificat nu exista. Uniunea Notarilor Publici din Romania a emis o decizie prin care o tranzactie poate fi incheiata si fara certificat, daca eventualul cumparator/chirias isi asuma raspunderea.
Ministerul Dezvoltarii Rurale lucreaza insa la implementarea unor sanctiuni pentru lipsa certificatului energetic. Acestea pot duce pana la anularea tranzactiilor in cauza.
"Ca sa faci o tranzactie trebuie sa ai cadastru, intabulare, sa fii inscris in cartea funciara, trebuie sa ai taxele platite la Fisc. Toate lucrurile astea sunt tot intr-o lege, de ce pe astea sa le respecti si asta nu. Fara primele, notarul nu le autentifica. E acelasi lucru si in cazul certificiatului energetic. Nu discutam daca legea este buna sau nu, este o lege", a mentionat Cristian Popescu Ialomita, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
Certificatul energetic si piata imobiliara
Introducerea unei prevederi care sa sanctioneze lipsa certificatului ar fi abuziva si totodata ar intimida piata imobiliara. Potrivit analistilor, aceasta nu ar trebui sa fie limitata de obligativitatea unor asemenea certificate energetice. Nota energetica se va transforma inevitabil intr-un element de negociere intre proprietar si potentialul client/chirias. Totusi, pentru moment, cea mai mare pondere in alegerea locuintei de vis o are locatia.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212