Analizele efectuate pe piata imobiliara ne arata ca cererea de locuinte din al doilea trimestru al anului curent a inregistrat o crestere anuala in valoare de 14 procente in cele sase orase mari ale tarii: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi si Constanta. Prin aceasta cerere de locuinte ne referim la acei cumparatori care au ajuns in faza de a interactiona direct cu vanzatorii de locuinte. Conform specialistilor, acestere crestere a cererii de locuinte nu ar trebui sa surprinda pe nimeni in aceste momente, venind ca o reactie normala la temperarea ritmului de crestere a preturilor de pe aceasta piata.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, specialistii care au analizat piata imobiliara au remarcat si o schimbare importanta in comportamentul clientilor. Astfel, clientii interesati sa cumpere o locuinta noua isi rezerva un timp ceva mai mare pentru informare, amanand astfel decizia de a achizitiona o locuinta. In acest context, specialistii ii avertizeaza pe cei care procedeaza asa ca proiectele aflate aproape de finalizare sunt mai scumpe. Astfel, daca vor sa se incadreze intr-un anumit buget, cumparatorii ar trebui sa aleaga proiecte care au ca termen de finalizare anul 2020 sau chiar 2021.
Tendinta de temperare a ritmului de crestere a preturilor este mai puternica in Capitala, apartamentele din Bucuresti inregistrand o scadere a preturilor de 0.8% fata de trimestrul precedent. In schimb, apartamentele din restul tarii au cunoscut o apreciere cu 1.4 procente. In schimb, casele si vilele scoase la vanzare au inregistrat o scadere mai mare in Bucuresti (1.6%) fata de restul tarii (0.6%).
Daca vrem sa facem o comparatie cu acelasi trimestru al anului precedent, vom observa in primul rand ca apartamentele din Bucuresti sunt mai scumpe acum cu 2%, in timp ce cele din tara s-au scumpit cu 3.8 procente. In schimb, casele si vilele din Bucuresti scoase la vanzare acum sunt cu 2% mai ieftine fata de 2018, in timp ce casele si vilele din restul tarii s-au scumpit in acest an cu 3.5 procente.
In raport cu trimestrul precedent, apartamentele din Bucuresti au fost mai ieftine in ultimul trimestru cu 0.8%, pretul cerut pentru un metru patrat util fiind de 1.310 euro. In schimb, preturile au crescut in celelalte orase mari ale tarii, cea mai importanta crestere fiind inregistrata in Brasov. Astfel, in cazul apartamentelor situate la poalele Tampei vorbim despre o crestere a preturilor de 1.7%, suma medie ceruta pe un metru patrat util ajungand pana la 1.120 de euro.
Apartamentele din Timisoara s-au scumpit in ultimul trimestru cu 1.2%, pretul mediu cerut pe un metru patrat util fiind de 1.210 euro. Si in Cluj-Napoca a fost inregistrata o crestere a pretului mediu cerut pe un metru patrat util de locuinta, de 0.7 procente, pana la o valoare de 1.570 de euro.
Ultimele NOUTATI
Domeniile cu cele mai mari cresteri salariale in 2024. Veniturile lunare ajung la peste 10.000 de lei
Ghidul angajatorului. Salariatul concediat nelegal are dreptul la despagubiri. Cum se calculeaza aceste despagubiri?
Piese de imbinare pentru tevi de lapte si vid necesare pentru instalatiile de muls
Partenerii nostri
Fisa postului pentru consultant de securitate cibernetica
Discriminarea la locul de munca - prevenire si prevederi care trebuie incluse in RI
Taxarea inversa: Formula contabila si cum se completeaza Decontul de TVA
Impozitul pe constructii 2025: Ce trebuie sa stii si un exemplu practic
Modificare importanta la Codul penal: camatarii pierd si banii imprumutati, NU doar dobanda!
Se simplifica drumul catre Cotroceni! Mai putine semnaturi pentru candidatii la prezidentiale
Te-ar putea interesa si
Ghidul angajatorului. Salariatul concediat nelegal are dreptul la despagubiri. Cum se calculeaza aceste despagubiri?
Piese de imbinare pentru tevi de lapte si vid necesare pentru instalatiile de muls