Ce tepe isi iau romanii care cumpara apartamente in faza de proiect. Sfaturi de la avocati: aceste acte iti vor arata daca dezvoltatorul imobiliar e corect sau nu
imobiliarelocuinte in faza de proiect
Datorita conditiilor financiare mai avantajoase, multi romani opteaza pentru a-si achizitiona locuinte in faza de proiectare, inca nefinalizate.
Totusi, pretul mai mic vine la pachet cu o serie de riscuri ce multora le scapa din vedere, din pacate.
"In prezent, incheierea unui antecontract vanzare cumparare cu dezvoltatorii imobiliari in Romania ce are ca obiect un imobil viitor situat in ansambluri rezidentiale este din ce in ce mai raspandit. In acest sens, printr-o promisiune de vanzare ambele parti se obliga sa incheie, la o data ulterioara contractul de vanzare al bunului de pe piata imobiliara, cu punerea la dispozitie a unei sume cu titlu de avans.
Cu toate acestea, nu intotdeauna se ajunge la concretizarea contractului de vanzare a bunurilor de pe piata imobiliara, motiv pentru care legislatia din Romania preve o serie de remedii pe care promitentul-cumparator le are la dispozitie in cazul neexecutarii obligatiilor de catre dezvoltatori sau a executarii lor cu intarziere. Printre aceste remedii se numara, executarea silita, rezolutiunea antecontractului sau anularea promisiunii de vanzare cu plata daunelor interese si recuperarea sumei achitate cu titlu de avans", avertizeaza avocatii specializati in litigii imobiliare in Romania din cadrul Societatii Romaneasti de avocatura Pavel Margarit si Asociatii.
Analizeaza atent aceste documente ca sa te asiguri ca dezvoltatorul imobiliar e serios
Exista cateva modalitati prin care te poti asigura ca reduci la minimum riscul la care te expui cand cumperi o
locuinta din faza de proiect. Avocatii recomanda consultarea obligatorie a mai multe documente.
Conform specialistilor, cumparatorii trebuie sa intreprinda toate demersurile pentru a afla situatia juridica a bunului de pe piata imobiliarelor din Romania si sa se asigure ca documentatia care sta la baza constructiei este completa, iar autorizatia de constructie este legitima. Printre documente identificam extrasul de carte funciara emis de cel mult 30 de zile, certificatul de urbanism si o autorizatie de constructie, astfel incat sa identificam cu usurinta locatia imobilului, sarcinile care greveaza dreptul de proprietate sau litigiile notate in cartea funciara. Este important ca dezvoltatorul sa prezinte o autorizatie de constructie valida, deoarece o constructie fara autorizatie poate genera consecinte legale pentru cumparator. Din aceste considerente, Societatea Romaneasca de avocatura Pavel Margarit si Asociatii recomanda cumparatorilor sa apeleze la serviciile unui avocat specializat in litigii imobiliare in Romania care va poate oferi asistenta juridica in verificarea documentatiei, interpretarea corecta a acesteia si protejarea intereselor cumparatorului in tranzactiile imobiliare, contribuind la evitarea unor litigiilor ulterioare.
In final, predarea imobilului reprezinta un moment important din punct de vedere juridic, intrucat cumparatorii trebuie sa faca verificari atat cu privire la viciile aparente care trebuie aduse la cunostinta vanzatorului de indata, cat si cu privire la vicii ascunse, constatate si inspectate de persoane specializate in acest sens, precum infiltratii, materiale folosite sau finisaje de calitate slaba, sisteme de incalzire necorespunzatoare. Un avocat specializat in litigii imobiliare in Romania avocat specializat in litigii imobiliare in Romania va poate oferi asistenta juridica in procesul de cumparare al unui imobil proaspat construit, in acest fel, cumparatorul putand obtine inlaturarea viciilor de catre vanzator sau pe cheltuiala acestuia, inlocuirea bunului vandut cu un bun de acelasi fel, insa lipsit de vicii, reducerea corespunzatoare a pretului sau chiar rezolutiunea vanzarii pentru existenta de vicii ascunse.
Foto: freepik.com