Cati bani poti sa iei din banca la un salariu de 5.000 de lei si care e rata maxima care ti se accepta pe luna
grad de indatoraredatorii la bancicredite bancare
Cand mergi la banca sa soliciti un imprumut in calitate de persoana fizica, un prim aspect care ti se va aduce la cunostinta este gradul de indatorare.
Ce e gradul de indatorare la banci
Gradul de indatorare este o valoare maxima a ratei bancare raportata la venitul disponibil, exprimata in procente. Este un criteriu important folosit de banci si institutiile financiare pentru a evalua eligibilitatea solicitantului pentru un credit. Acest grad este stabilit de Banca Nationala a Romaniei si trebuie respectat de toate institutiile financiare.
Cum calculeaza bancile gradul de indatorare
Se calculeaza raportand suma totala a datoriilor de plata la venitul net al consumatorului si este exprimat ca procent din venituri. Institutiile financiare utilizeaza o formula specifica pentru calcularea acestui grad, iar plafonul maxim de indatorare, incepand din 1 ianuarie 2019, este de 40% in general, conform Regulamentului nr.6/2018 pentru modificarea si completarea Regulamentului nr.17/2012 privind conditiile de creditare.
Gradul maxim de indatorare variaza in functie de tipul de credit: 40% pentru creditele de consum si ipotecare, 45% pentru creditele ipotecare destinate achizitionarii primei locuinte si 20% pentru creditele in valuta.
Anterior acestei reguli, institutiile financiare puteau stabili singure gradul maxim de indatorare, iar acesta se ridica la 47% pentru creditele ipotecare si 45% pentru creditele de consum.
Dintr-un salariu de 5.000 de lei net poti sa platesti o rata de cel mult 2.250 de lei pe luna, pentru locuinta
"Pentru un salariu de 2.000 lei net pe luna, rata lunara a creditului nu poate fi mai mare de 900 lei la achizitionarea primului imobil, respectiv 800 lei daca debitorul are deja in proprietate o locuinta.
La un salariu mediu net de 5.000 lei, un debitor va avea rata maxima lunara de 2.000 lei pentru un credit standard sau 2.250 lei daca este vorba de prima locuinta.
In aceste conditii, valoarea maxima a creditului care poate fi accesata pentru acelasi imprumut ipotecar pe o perioada de 30 de ani este aproximativ 270.000 lei (54.000 euro) daca este deja proprietar, respectiv 315.000 lei (63.000 euro) daca este la primul imobil", conform unei analize mrfinance.ro.
Foto: manager.ro