Cat trebuie sa muncesti si sa NU cheltuiesti NIMIC din salariu, pentru a-ti permite un apartament cu 2 camere: comparatia cu alte tari ne face de rusine
imobiliareapartament
In Romania, pretul imobiliarelor este mic in raport cu alte tari din regiune, chiar daca piata a suferit scumpiri in ultima perioada, pe fondul inflatiei si al majorarii preturilor la materialele de constructie. Totusi, noua ne e mai greu sa cumparam un apartament, din cauza salariilor mici.
Sa luam cazul unui apartament normal, de 50 de metri patrati. In Capitala, costul mediu al acestuia este de 77.000 de euro, echivalentul salariului mediu net pe 9 ani. Practic, ti-ai permite achizitionarea lui, daca, timp de aproape un deceniu, ai economisi fiecare banut si nu ai cheltui nimic.
In schimb, daca aruncam o privire pe
piata imobiliara din regiune, vedem ca acelasi apartament costa mai mult, doar ca europenilor le e mai usor sa il achizitioneze, compensandu-se totul datorita salariilor mult mai mari decat cele pe care le primesc, in medie, angajatii de la noi din tara.
Concret, un apartament de 50 de metri patrati costa, la Varsovia, in medie, 115.000 euro. Pentru un astfel de apartament, polonezilor le trebuie 8,8 ani in care sa economiseasca salarul mediu de la ei din tara.
Acelasi apartament il regasim la pretul mediu de 135.000 in Praga. De 8,6 ani au nevoie cetatenii de aici pentru a si-l permite.
Concluzia e simpla: muncim mai mult decat alti europeni pentru a ne permite o casa
Prin urmare, am putea usor sa cadem in capcana ideii ca in Romania e mai usor de achizitionat un apartament, decat in alte state europene. Preturile, din cate observam, sunt, intr-adevar, mai mici. Doar ca puterea de cumparare a oamenilor este si ea mai mica decat in cazul alor state europene, unde salariile sunt mai generoase.
Acestea fiind spuse, e mai usor sa cumperi un apartament la Praga, in Budapesta sau Varsovia, decat la Bucuresti si, in general, decat in orice oras de provincie de la noi din tara, unde salariile sunt mult mai mici decat in Capitala.