Construirea unei case de la zero reprezinta nu doar o investitie financiara considerabila, ci si o oportunitate de a-ti transforma visele in realitate. Proprietatea ta, proiectata si construita conform preferintelor tale, aduce o serie de avantaje, de la libertatea de a personaliza fiecare detaliu la satisfactia de a trai intr-un spatiu gandit dupa propriile nevoi.
Nu este de mirare astfel ca de foarte multe ori ii auzim pe cei din jurul nostru ca isi doresc sa isi construiasca propria casa. Este un vis pe care il au multi dintre cei care locuiesc la bloc. Poate este si cazul tau! Daca ai luat vreodata in calcul ideea de a te muta intr-o casuta pe care o construiesti chiar tu, cu siguranta primul lucru la care te-ai gandit au fost banii.
La prima vedere, ridicarea unei case de la zero nu poate fi deloc ieftina, nu-i asa?! Nici nu este ieftina constructia unei case, intr-adevar, insa nici extrem de scumpa nu este. Mai ales in comparatie cu cumpararea unei locuinte de trei camere. Preturile apartamentelor au crescut extrem de mult in ultimii ani, in special daca vorbim despre orasele mari ale tarii, precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara sau Iasi.
In constructia unei case de dimensiuni medii, precum una de 100 mp utili, suma initiala necesara este de cel putin 400.000 RON (aproximativ 82.000€). Insa, aceasta estimare poate fi depasita cu circa 20%, in special avand in vedere diversele cheltuieli neasteptate care pot aparea pe parcursul proiectului.
Costurile pentru constructia unei case nu se rezuma doar la costul de constructie propriu-zis, ci implica si alte aspecte, cum ar fi terenul, gardul, amenajarea curtii sau alte facilitati precum beciul sau garajul. Totodata, in functie de localitate, anumite costuri pot fluctua semnificativ.
Luand in calcul o casa medie de familie cu 100 mp utili si 120 mp construiti, iata cum se structureaza costurile. Potrivit unei analize realizate de necesit.ro, costul constructiei la rosu, care include fundatia, ridicarea zidurilor si structura acoperisului, s-ar ridica la aproximativ 39.000 de euro.
Apoi, costul constructiei la cheie, atunci cand casa este gata de mobilat si utilat, ar ajunge la aproximativ 78.500 de euro. La aceasta cheltuiala totala s-ar mai adauga racordarea la utilitati in valoare de aproape 3.000 de euro, taxele pentru obtinerea autorizatiei de constructie in valoare de putin peste 1.000 de euro si proiectul in sine in valoare de aproximativ 1.500 de euro. In aceste conditii, am ajunge la un cost final de putin peste 84.000 de euro.
Citeste si: Proprietatea, un lux in 2024. Daca ai casa, masina sau terenuri pe numele tau, te va ustura buzunatul de la 1 ianuarie
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!