Cat de simplu e sa-ti cumperi apartamentul tau in Germania, Italia sau Spania, ca roman: preturile oficiale
piata imobiliarapret apartmanetcat costa un apartamentlocuinta
In cautarea unui trai mai bun, multi conationali de-ai nostri iau calea strainatatii, unde ajung adesea sa se stabileasca chiar pentru tot restul vietii.
Desigur ca, odata ce te gandesti sa iti intemeiezi o familie si sa ramai intr-o anumita tara pentru totdeauna, firesc este sa analizezi posibilitatea achizitionarii unei
locuinte - cel putin aceasta este mentalitatea noastra, in statele din Occident chiria fiind mult mai populara. Dar revenind la preocuparile alor nostri, casa reprezinta un ideal in viata si uneori ne dorim sa o cumparam peste hotare.
Cum arata piata acum?
Preturile apartamentelor au crescut puternic, atat in zona euro, cat si in UE
Ei bine, deloc incurajator. Preturile apartamentelor in zona euro, deci in tari foarte cautate de romani, cum ar fi Germania, Italia si Spania, inregistreaza scumpiri puternice, care sar de pragul de 9%, conform cifrelor proaspat publicate de Eurostat - biroul de statistica al Uniunii Europene.
In al doilea trimestru al anului 2022, preturile locuintelor, masurate prin Indicele preturilor locuintelor, au crescut cu 9,3% in zona euro si cu 9,9% in UE, comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent.
In primul trimestru al anului 2022, preturile locuintelor au crescut cu 9,8% si, respectiv, 10,4% in zona euro si, respectiv, in UE.
Toate statele membre pentru care sunt disponibile date au aratat o crestere anuala a preturilor locuintelor in al doilea trimestru al anului 2022 si, pentru saisprezece dintre ele, aceasta crestere a depasit 10%. Cele mai mici cresteri au fost inregistrate in Cipru (+2,0%), Finlanda (+2,2%) si Danemarca (+2,8%). Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Estonia (+27,4%), Cehia (+23,1%), Ungaria (+22,8%) si Lituania (+22,1%).
Comparativ cu trimestrul precedent, preturile au crescut si in toate statele membre ale Uniunii Europene. Cele mai mici cresteri au fost inregistrate in Suedia (+0,5%), Finlanda (+1,3%) si Belgia (+1,3%). Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Estonia (+8,0%), Lituania (+5,9%), precum si Letonia si Slovacia (ambele +5,5%).
Nota: Zona euro (EA19) este formata din Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Tarile de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia si Finlanda. Uniunea Europeana (UE27) include Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Croatia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Tarile de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia, Finlanda si Suedia.
Foto: freepik.com