Cat de scump este sa-ti cumperi un teren in buricul Bucurestiului - daca stiai unde se ajunge, investeai in 2019
preturi terenuri bucurestiterenuri disponibile bucurestiscumpire terenuri
Dupa 1989, una dintre cele mai frecvente si mai rentabile investitii s-a dovedit a fi cea in terenuri. Cine si-a plasat banii in bucati de pamant din centrele oraselor si, ulterior, si in zone care, altadata, serveau drept parcele pentru cuturile agricole, a avut foarte mult de castigat.
Acum, imputinarea terenurilor pretabile pentru construirea de
ansambluri rezidentiale sau comerciale din Bucuresti, aproape s-au dublat fata de inceputul pandemiei.
Multi retaileri si promotori imobiliari au inregistrat profit mai mare, cu care au inceput noi dezvoltari.
Cele mai scumpe zone din capitala Romaniei raman centrul si nordul, conform unei analiza a companiei de consultanta imobiliara Investpoint.
Conform lui Cristian Nicola, CEO Investpoint, preturile au crescut substantial, in 2021. Daca dezvoltatorii tranzactionau, in 2019-2020, un teren pretabil pentru un bloc la 400-600 euro/mp, in zonele mediene ale Bucurestiului, anul acesta, pretul pentru acelasi lot de teren aproape s-a dublat.
Multi dezvoltatori imobiliari cauta loturi pentru noi proiecte, in special in zona centrala, unde unele tranzactii au ajuns si la 4.000 - 5.000 euro, de exemplu in Piata Victoriei, sau 5.000 - 6.000 euro, in zona Aviatorilor, pentru un metru patrat de teren.
In alte zone, metrul patrat de teren se vinde cu 400-800 de euro, in zonele periferice, cum sunt Otopeni, Pacii, si 3.500-4.500 de euro in centru.
Valorile terenurilor din Bucuresti difera in functie de zona, dar si in functie de potentialul de dezvoltare, de deschiderea la strada, tipul strazii din care se face accesul, utilitatile si dezvoltarile complementare din proximitate.
Scumpiri si in 2022
Presiunea asupra preturile terenurilor pretabile pentru dezvoltari de ansambluri rezidentiale (cel putin 1.000-2.000 mp) sau de retail (7.000-8.000 mp) vine din tranzactiile anterioare ce au ocupat mare parte din terenurile cu potential si din cererea crescuta, datorata ritmului de vanzari alert din 2021.
Pe langa lipsa terenurilor si preturilor piperate, anul viitor aduce noi provocari legate de aprobari si autorizatii de construire.
Preturile terenurilor sunt direct influentate de vanzarile de apartamente, cat si de aprobarile de dezvoltare ale diferitelor zone din Bucuresti si din judetul Ilfov.
Zonele cu dezvoltare accelerata si cu viziune urbanistica axata pe dezvoltarea pe verticala (cum este cazul Popesti-Leordeni, Bragadiru sau Chiajna) au cunoscut cresteri mai mari ale preturilor terenurilor, iar comunele care se dezvolta preponderent pe orizontala (Berceni, Domnesti, Tunari) au cresteri temperate ale valorilor de piata.