Cat de gros ar trebui sa fie polistirenul pentru termoizolatii
polistirenconstructiitermoizolatii
Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania - ROMEPS a finalizat un studiu privind conditiile tehnice de aplicare a polistirenului pe fatade.
“Ca urmare a calculelor efectuate de specialistii nostri, a reiesit ca grosimea minima a polistirenului pentru fatade (EPS80)
ar trebui sa fie de 15 cm pentru a atinge maximum de eficienta energetica, atat vara cat si iarna. Este un fapt deja cunoscut ca in spatiul european, la astfel de lucrari, se folosesc chiar dimensiuni mai mari, de pana la 20 de cm. Noi am inclus aceste concluzii intr-un document mai amplu, care speram sa contribuie la reglementarea unor situatii neconforme prezente in constructii”, declara Marin Crutescu, director executiv ROMEPS.
Documentul tehnic realizat de catre specialistii ROMEPS se numeste “Ghidul de utilizare al polistirenului” si va fi distribuit incepand de anul viitor catre firmele de constructii, arhitecti, producatori si, nu in ultimul rand, catre organele reprezentative ale statului. “Din calculele noastre, folosirea polistirenului de 15 cm, nu ar trebui sa creasca costurile termosistemului pe ansamblu cu mai mult de de 5 procente, insa impactul asupra eficientei lucrarii de termoizolatie este unul urias. Mai mult, tara noastra trebuie sa produca pana la mijlocul anului viitor o serie de masuri concrete pe baza Protocolului semnat cu Uniunea Europeana, denumit 20-20-20, care prevede ca pana in anul 2020 Romania sa isi reduca fata de anul 1990 noxele cu 20 procente, sa produca minim 20% din energia totala cu surse regenerabile si sa reduca consumul de energie cu 20 procente. Tara noastra trebuie sa spuna concret ce va face pe aceste directii, iar cresterea eficientei energetice a majoritatii cladirilor, care se afla acum in stadiile C,D, si E, la clasele A si B de energie, ar putea sa insemne un punct forte al nostru in acest proces” precizeza Marin Crutescu.
Pe ansamblu, din datele asociatiei, piata de polistiren expandat a scazut in acest an cu aproximativ 15 procente, reusind sa recupereze in toamna decalajul inregistrat in prima jumatate a anului. “In ciuda acestei scaderi cantitative, putem spune ca in piata s-a simtit un reviriment al materialelor de calitate. Astfel, fata de anii precedenti, avem o crestere de pana la 20 de procente a consumului de polistiren recomandat de standardele in vigoare pentru diverse aplicatii, inclusiv termoizolatii. Acest fapt demonstreaza ca se contureaza o tendinta in piata care merge spre folosirea corecta a materialelor”, mentioneaza Marin Crutescu.
“Pentru anul viitor mizam pe o crestere a pietei pentru ca suntem presati de Europa sa adoptam masuri concrete care sa vizeze eficienta energetica si mai ales ca 90% din fondul locativ la nivel national (blocuri si locuinte individuale) nu sunt reabilitate termic. Atat autoritatile centrale, cat si cele locale ar trebui sa revina cu programe care sa stimuleze termoizolarea, atat a blocurilor, dar si a locuintelor individuale. Fie ca sunt asociatii de bloc sau persoane private care detin case, acestea ar trebui stimulate in egala masura sa realizeze astfel de lucrari de reabilitare”, mai adauga Marin Crutescu.
Foto: Google Maps.