Cat de greu ii este unei familii cu doi copii si venituri medii sa-si cumpere apartament in Bucuresti
scumpire casescumpire apartamentescumpire locuintepreturi locuinte bucuresti
Daca, in Germania si Suedia, tot mai putini oameni isi permit sa inchirieze o locuinta si un numar si mai mic sa-si cumpere o casa sau un apartament, in Romania, una dintre cele mai sarace tari ale Uniunii Europene, situatia este si mai grea, in conditiile scumpirii accelerate a materialelor de constructii si ale aprecierii valorii euro.
Directimo, un motor de cautare dedicat
pietei rezidentiale noi, cu o baza de date proprie si tehnologie bazata pe inteligenta artificiala, a monitorizat, in primele trei trimestre din 2021, peste 50.000 de oferte noi, pe segmentele mediu, mediu-superior, premium si de lux din Bucuresti.
Concluzia este ca apartamentele de calitate devin inaccesibile publicului larg.
Doar pe segmentul mediu, mai sunt disponibile unitati cu doua camere, care se incadreaza in limita plafonului de TVA de 5%, respectiv 450.000 de lei, fara loc de parcare. Suprafata mediana utila a acestor unitati este de 53 mp, iar pretul median per unitate este de 89.000 de euro + TVA + loc de parcare.
Pe segmentul mediu superior, apartamentele cu doua camere au o suprafata medie utila de 54 mp, pretul median ajungand la 111.600 de euro + TVA + loc de parcare.
Pe segmentul premium, suprafata medie creste la 57 mp utili, iar pretul mediu per unitate ajunge la 148.000 de euro + TVA + loc de parcare.
In zonele exclusiviste din Bucuresti, Primaverii, Kiseleff si Aviatorilor, suprafetele mediane ajung la 81 mp utili pentru doua camere, iar pretul unei astfel de locuinte a depasit 700.000 de euro + TVA + loc de parcare.
Oferta este extrem mica, in contextul raritatii terenurilor si al dificultatilor din procesul de autorizare.
Inflatia musca si din imobiliare
"Piata este afectata de inflatie si de cresterea exploziva a costurilor de constructie din ultimul an. In acest context, estimam dezvoltarea unui nou segment, corelat cu piata occidentala: locuintele smart economy, eficiente din perspectiva utilizarii spatiului si optimizate din punct de vedere arhitectural, astfel incat sa satisfaca cererea solvabila din piata", potrivit lui Matei Malos, CEO Directimo.
O alta concluzie este existanta unui deficit semnificativ de studiouri duble, cu suprafete utile de 45 mp, apartamente de doua camere plus birou, de aproximativ 65 mp, si apartamente de patru camere, cu suprafete de 80-90 mp utili, plus terase.
Pe segmentul de patru camere, suprafata mediana depaseste 100 mp utili, astfel incat apartamentele sunt inaccesibile, din punct de vedere financiar unei familii cu doi copii si venituri medii.
Conform Directimo, eficientizarea suprafetelor, investitia in arhitectura si calitate ar duce la un raport mai echilibrat intre cerere si oferta si o aliniere la standardele europene.
Unitatile smart economy pot genera randamente mai bune pentru inchiriere si premisele unui nivel de calitate mai ridicat, in contextul competitiei si al presiunii pe costuri.
Foto: pexels.com