Casa, tot mai putin dulce casa. In Europa, perspectiva cumpararii unei locuinte este tot mai indepartata
scumpire casestudiu ingpreturi casepreturi chirii
Cea de-a saptea editia a ING International Survey privind pretul caselor si creditelor ipotecare releva ca peste o treime dintre europenii care nu detin o casa nici nu se asteapta sa aiba vreodata o proprietate.
Cauzele sunt preturile ridicate ale caselor si cresterea ponderata a veniturilor. Pe de alta parte, si chiriile sunt din ce in ce mai mari.
De aceea, 13% dintre europeni isi impart casa cu parinti si bunici, cele mai mari procente fiind in Romania (22%) si Polonia (19%).
De asemenea, peste o treime dintre participantii la studiu ar lua in calcul aceasta varianta, cei mai multi fiind spaniolii (47%).
Majoritatea celor care nu poseda o casa, dar nici nu se asteapta sa isi permita sa cumpere una, sunt in Germania (45%), Italia (44%) si Marea Britanie (41%).
Grav este numai 9% dintre europenii care nu sunt proprietari ai unei case estimeaza ca isi vor cumpara o prima locuinta, inainte de a implini 30 de ani.
Dintre cei care nu se gandesc sa cumpere o proprietate, 56% sustin ca nu vor avea venituri suficiente. Aproximativ 19% anticipeaza ca preturile vor ramane ridicate, iar 16% nu se pot baza pe siguranta locului de munca.
Totodata, 45% dintre persoanele cu varsta mai mica de 45 de ani din Belgia, Luxembourg, Olanda, Romania si Spania, jumatate din venituri se duc pe chirie sau pe rata casei.
Potrivit studiului, casele accesibile sunt tot mai rare, mai ales in zonele urbane. Dobanzile scazute au dus la o scumpirea imobiliarelor si au facut achizitia unei prime case tot mai dificila. In aceste conditii, 72% dintre europeni sunt de acord ca este din ce in ce mai dificil sa-si cumpere prima proprietate.
Una dintre solutii ar fi ajutorul din partea parintilor. 44% dintre europeni cred ca acestia ar trebui sa le ofere copiilor lor un sprijin financiar pentru a-si cumpara o casa.