Care e diferenta dintre CREDITUL IPOTECAR si CREDITUL IMOBILIAR: explicatia specialistilor
csalbcredit imobiliarcredit ipotecar
Cu totii auzim in jurul nostru formulari de tipul: "vreau sa accesez un credit ipotecar" sau "ma intereseaza contractarea unui credit imobiliar". Ca simpli cetateni ce nu activam in sectorul economic sau bancar, ne putem imagina ca este vorba despre unul si acelasi lucru. Dar nu este deloc asa.
In fapt, creditul ipotecar si cel imobiliar reprezinta doua produse de finantare total distincte, iar specialistii din cadrul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), ne vorbesc despre ce presupune fiecare dintre ele si ce le diferentiaza, concret:
"La un credit ipotecar se pune ipoteca pe proprietatea cumparata, iar la creditul imobiliar poti aduce ca garantie un alt imobil (al parintilor, al tau, al unei terte persoane), dar se pune ipoteca pe un alt imobil decat ceea ce cumperi (imobil sau teren)", explica specialistii CSALB.
De altfel, romanii au la dispozitie numeroase tipuri de credite la care pot apela, atunci cand au nevoie de finantare. Trebuie doar sa stii faptul ca fiecare tip de credit are particularitatile sale si ca trebuie sa faci alegerea in functie de particularitatile situatiei in care te regasesti.
Ce tipuri de credit poti accesa
Tot expertii CSALB ne detaliaza care sunt creditele pentru care pot opta romanii si ce presupun ele, de fapt:
-
Creditul cu ipoteca (credit ipotecar) este un imprumut pe care consumatorul il face de la comerciant si in cadrul caruia garanteaza cu proprietatea pe care o cumpara cu ajutorul acelui imprumut. In cazul in care garantia este reprezentata de un alt imobil, creditul este unul imobiliar. Aceste tipuri de credite necesita depunerea unui avans de minim 15% (cu cat mai mare avansul achitat, cu atat mai mica datoria) si pot fi incheiate pe o perioada de pana la 35 de ani.
-
Creditul de nevoi personale cu ipoteca imprumuta caracteristicile celor enumerate mai sus, in sensul ca suma imprumutata nu necesita justificari sau avans, dar se poate garanta cu o proprietate. In cazul acestui tip de credit, perioada de rambursare ramane de maxim cinci ani de zile.
-
Creditele pe card sunt imprumuturi care se pot acorda rapid, direct pe card. Dobanzile acestui tip de credit sunt mai mari decat cele ale unui credit de consum.
-
Creditele acordate de IFN-uri sunt imprumuturi care se pot face in cazul consumatorilor care nu indeplinesc criterii cerute de o banca ori au nevoie rapida de sume mai mici. Aceste imprumuturi se acorda mai usor (nu impun aceleasi conditii ca bancile), insa sunt mult mai scumpe. Pentru informatii detaliate cu privire la tipurile de credite, conditii si alte resurse de informare cu privire la elemente financiar-bancare pe care trebuie sa le aveti in vedere in cazul accesarii unui credit, accesati urmatorul link: https://www.finzoom.ro/articole/sfaturi/spune-i-da-doar-cred~4274dd08-ad29-40a7-aa71-4277cf7230be/
Prin urmare,
inainte de a solicita un imprumut, sub o anumita forma, analizeaza foarte bine nevoile pe care le ai. In functie de acestea, consulta ofertele de finantare pe care le ai la indemana si fa alegerea in cunostinta de cauza.
Nu uita sa te informezi temeinic cu privire la toate aspectele ce tin de rambursare, incluzand aici si comisioanele. Totodata, evita sa mergi spre gradul maxim de indatorare, pentru a-ti fi mai usor sa rambursezi creditul, in cazul in care veniturile tale se vor micsora in timp, din diverse cauze. Alege sa fii precaut si informat!
Important: CSALB este o entitate infiintata ca urmare a unei Directive europene si intermediaza gratuit si in mai putin de trei luni negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri pentru contractele aflate in derulare.
Consumatorii din orice judet al tarii pot trimite cereri catre Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) completand un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro.
Foto: freepik.com