Bula imobiliara si dobanzile ii determina pe romani sa renunte la creditele ipotecare: nici sa nu mai auda de banci
imobiliare 2023credit ipotecar 2023economisire
Romania este tara care are cel mai ridicat procent de proprietari de case din Uniunea Europeana, arata unele studii, insa se pare ca asistam la o schimbare de mentalitate, fortata de contextul economic nefavorabil.
Cei mai multi dintre romani nici nu vor sa auda de investitiile in imobiliare in 2023, creditele ipotecare fiind cosmarul lor cel mai ingrozitor, in aceasta perioada.
Pe fondul
dobanzilor ce au crescut exponential in ultimul an si care sunt asteptate sa se scumpeasca si mai mult, in 2023 putini se vor mai incumeta sa se imprumute la banci pentru a-si achizitiona o locuinta in rate, conform datelor unui studiu proaspat realizat de Revolut. Desigur, faptul ca piata imobiliara e din ce in ce mai scumpa, in aproape toate judete tarii, mai ales in Bucuresti si Cluj, inhiba dorinta oamenilor cu privire la a avea propria locuinta. Unele voci din randul economistilor afirma ca preturile din piata sunt supraevaluate in acest moment si ca suntem practic intr-o "bula speculativa" ce se va "sparge" in viitorul apropiat, deci e posibil sa asistam la ieftiniri, chiar daca materialele de constructie se scumpesc, fiindca pretul e dictat, pana la urma, de cerere si oferta. Daca cererea scade (si a scazut deja, conform analizelor), preturile n-au cum sa mai ramana de neatins prea mult timp.
Potrivit analizei, numai 3% dintre europenii chestionati mai sunt interesati de obtinerea unui astfel de produs, cu cea mai scazuta intentie de cumparare in Franta (0,6%) sau Romania (1%) si cea mai ridicata in Lituania sau Spania (5,4%).
Segmentul de varsta 25-34 este cel mai dispus sa ia un credit in 2023, cu o medie de 5,1% la nivel european, aceeasi categorie care inregistreaza un procent superior mediei pietei si in Romania (1,50% fata de 1%).
Romanii vor sa economiseasca in 2023
Daca putini sunt cei ce se vor imprumuta pentru locuinte, nu la fel stau lucrurile cand vine vorba despre a pune bani deoparte. Crizele multiple care sunt inca in desfasurare par sa insufle romanilor lectii de educatie financiara pe care poate nu ni le-am fi insusit intr-o perioada de prosperitate si fara griji. Daca privim partea plina a paharului, macar am invatat sa economisim si se pare ca acesta este un obiectiv pentru foarte multi romani in acest an, dar si europenii vor face la fel.
Putin peste un sfert din europeni (27%) intentioneaza sa economiseasca, iar britanicii si romanii sunt cei mai interesati sa puna bani deoparte (36%), urmati de francezi (35%).