Bula imobiliara risca sa explodeze. Ne apropiem de momentul 2008?
bula piata imobiliaraspeculatii imobiliarescumpiri case
Acum 3 zile, doamna Christine Lagarde, sefa Bancii Centrale Europene (BCE), ne anunta ca, intr-adevar, problemele lanturilor de aprovizionare si cresterea costurilor energiei vor mentine inflatia la un nivel ridicat o perioada mai indelungata decat a crezut. Sa fii platit cu peste 40.000 de euro pe luna si sa-ti schimbi previziunile de azi pe maine este - nu-i asa? - o... performanta.
Intrebarea este de ce ar mai crede cineva predictiile pe care le faci, din moment ce le schimbi dupa cum bate vantul, si, in afara de asta, orice cetatean aflat la ani lumina de salariul doamnei Lagarde putea sa-i spuna ca
inflatia nu va fi tranzitorie, ca o simte el in buzunare.
Acum, BCE face predictii si despre piata imobiliara din zona euro, piata pe care o vede incingandu-se, crescand, astfel, probabilitatea unei corectii atat pe segmentul rezidential cat si pe cel comercial.
Conform BCE, gospodariile si-au crescut economiile in timpul pandemiei, si pe fondul extinderii lucrului la domiciliu, cererea pentru proprietati imobiliare este in crestere, ducand la un avans al pretului locuintelor de peste 7%, cel mai rapid ritm din 2005.
"Riscurile corectiei preturilor pe termen mediu au sporit substantial, pe fondul cresterii estimarilor privind supraevaluarea pretului locuintelor", avertizeaza BCE in Raportului de stabilitate financiara, publicat recent.
Riscuri mari in Munchen, Frankfurt si Amsterdam
Potrivit raportului, constructiile nu tin pasul cu cererea, iar piata rezidentiala s-a incins, mai ales in Germania, Franta si Olanda.
In acelasi timp, deficitul de forta de munca, problemele de pe lanturile de aprovizionare si majorarea preturilor produselor afecteaza capacitatea sectorului constructiilor de a extinde furnizarea de locuinte, fapt care pune presiune pe preturile imobiliarelor.
BCE mai arata ca perspectivele sunt sumbre pentru proprietatile de o calitate redusa, deoarece lucrul la domiciliu, temerile privind sanatatea si apetitul pentru case ecologice orienteaza cererea spre segmentul de varf al pietei imobiliare.
Independent de raportul BCE, cea mai mare banca din Elvetia, UBS, publica Global Real Estate Bubble Index, adica un indice al bulei de pe piata imobiliara.
Conform UBS, in patru dintre cele 12 mari orase europene incluse in index, preturile locuintelor sunt supraevaluate, iar orasele Munchen, Frankfurt, Amsterdam, Paris si Zurich sunt cele mai expuse riscului unei bule speculative pe piata imobiliara.
Numai in Varsovia, Milano si Madrid, preturile sunt considerate a fi la un nivel rezonabil.
Foto: pexels.com