In ciuda problemelor economice cu care se confrunta Romania in ultimii ani, piata imobiliara nu a dat deloc semne de oboseala, ba chiar din contra. Metrul patrat de suprafata utila a ajuns sa coste tot mai mult de la un an la altul, preturile proprietatilor din marile centre urbane ajungand sa coste nejustificat de mult. Spre exemplu, cele mai scumpe apartamente din Romania sunt in Cluj-Napoca, acolo unde un metru patrat a ajuns sa sara de 2.600 de euro.
Preturile apartamentelor disponibile spre vanzare au inregistrat o crestere semnificativa in luna martie, cu o medie de 11% la nivel national. In Bucuresti, acest avans a fost si mai pronuntat, ajungand la 13%. Totusi, cel mai impresionant progres a fost inregistrat in Brasov, unde preturile apartamentelor vechi au inregistrat un avans de 18%, conform unei analize efectuate de platforma Storia, dezvoltata de OLX. La nivel national, pretul pe metru patrat solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu 13%, in timp ce pentru apartamentele vechi cresterea a fost de 9%.
Cu toate acestea, interesul cumparatorilor pentru proprietatile imobiliare a crescut. Durata de viata a anunturilor cu proprietati de vanzare a scazut in luna martie a acestui an cu 41% fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv cu 29% in raport cu luna precedenta. Asadar, proprietatile se tranzactioneaza din ce in ce mai rapid, clientii fiind dispusi sa plateasca sumele cerute de proprietari.
In Bucuresti, pretul mediu pentru vanzarea apartamentelor, fie ele noi sau vechi, a fost in luna martie 2024 de 1.799 euro/metru patrat. Pentru apartamentele noi, media a fost de 1.824 euro/metru patrat, inregistrand o crestere de 15% fata de martie 2023 si o majorare de 4% comparativ cu luna februarie 2024. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul de cerere a fost de 1.771 euro/metru patrat, cu o crestere de 10% fata de aceeasi luna a anului anterior si cu o majorare de 2% fata de luna februarie a anului curent.
In Cluj-Napoca, pretul mediu de vanzare al locuintelor in martie a fost de 2.651 euro/metru patrat. In cazul apartamentelor noi, media a fost de 2.653 euro/metru patrat, inregistrand o crestere de 7% comparativ cu martie 2023. In ceea ce priveste apartamentele vechi din Cluj-Napoca, pretul mediu de cerere a fost de 2.649 euro/metru patrat, inregistrand o majorare de 12% fata de aceeasi luna a anului anterior.
In Brasov, pretul mediu de cerere pentru apartamentele noi si vechi a fost de 1.937 euro/metru patrat. Pentru apartamentele noi, cererea a ajuns la 2.040 euro/metru patrat, inregistrand o crestere de 8% fata de martie 2023. Totusi, preturile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 18% fata de aceeasi luna a anului trecut, ajungand la o medie de 1.848 euro/metru patrat.
La Timisoara, pretul mediu al apartamentelor scoase la vanzare a fost de 1.557 euro/metru patrat. Pretul mediu pentru apartamentele noi a fost de 1.568 euro/metru patrat, inregistrand o crestere de 4% fata de martie 2023, iar pentru apartamentele vechi s-a observat o crestere de 10%, ajungand la un pret mediu de cerere de 1.552 euro/metru patrat.
In Iasi, pretul mediu de cerere a fost de 1.553 euro/metru patrat. Pentru apartamentele noi, s-a inregistrat o crestere medie anuala de 11%, ajungand la 1.538 euro/metru patrat, in timp ce pentru apartamentele vechi s-a inregistrat o majorare de 13%, la 1.585 euro/metru patrat.
Citeste si: Preturile raman mari pentru buzunarele tot mai mici ale salariatilor din Romania: cat a ajuns sa fie inflatia acum
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212