In ciuda numeroaselor crize care au lovit Romania in ultimii ani, piata imobiliara din tara noastra a aratat ca poate depasi cu brio orice obstacol. Astfel, preturile apartamentelor din marile centre urbane ale tarii, in special din Bucuresti, au crescut in mod constant. Cresterea pretului pentru un metru patrat util al unei locuinte din Capitala este vizibila pentru oricine, insa lucrurile sunt ceva mai complexe de atat.
Potrivit datelor publicate recent de Institutul European de Statistica, locuintele din Bucuresti sunt printre cele mai accesibile de la nivelul intregului bloc comunitar european. Mai exact, cei de la Eurostat au facut o analiza in care au luat in calcul nu numai preturile apartamentelor din capitalele europene, ci si valoarea reala a veniturilor locuitorilor.
Conform datelor Eurostat, regiunea Bucuresti - Ilfov este la aceasta ora una dintre cele mai dezvoltate regiuni din punct de vedere economic la nivelul Uniunii Europene, raportat la produsul intern brut exprimat in PPS (euro), o moneda statistica utilizata pentru a elimina diferentele dintre preturile existente in fiecare stat membru al blocului comunitar european. Mai exact, prin aceasta moneda statistica se determina o valoare reala a banilor si a puterii de cumparare asociate veniturilor.
Avand la baza acest parametru, regiunea Bucuresti - Ilfov se regaseste pe pozitia a 10-a in topul celor 27 de capitale UE. Apoi, judecand pe baza produsului intern brut pe cap de locuitor, Capitala ocupa locul al 4-lea in topul celor mai accesibile locuinte in functie de salariul mediu.
Concret vorbind, analiza celor de la Eurostat ne arata faptul ca in Bucuresti ai nevoie de 115 salarii medii pentru a cumpara un apartament cu doua camere si o suprafata de 60 de metri patrati utili. Practic, trebuie sa lucreze timp de 9.6 ani fara a cheltui nimic pentru a iti putea permite o astfel de locuinta. Asa cum spuneam mai devreme, Bucuresti se afla pe pozitia a 4-a in acest top, pe podium regasindu-se Bruxelles (86 de salarii medii, 7.2 ani), Copenhaga (100 de salarii medii, 8.3 ani), respectiv Dublin (101 salarii medii, 8.4 ani).
Mergand mai departe pe acelasi model, cele mai scumpe apartamente dintr-o capitala europeana se gasesc in Paris, acolo unde ai nevoie de 250 de salarii medii sau de o perioada de 20.8 ani pentru a iti putea permite un apartament cu doua camere. Foarte scumpe sunt si apartamentele din Amsterdam (173 de salarii medii, 14.4 ani) sau din Praga (210 salarii medii, 17.5 ani).
Lasand la o parte cresterea constanta din ultimii ani, specialistii sunt de parere ca potentialul de dezvoltare al Capitalei este unul urias, lucrurile urmand sa evolueze din plin in urmatorii zeci de ani, atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere demografic.
Citeste si: Previziuni: piata imobiliara se duce in cap. Urmeaza ieftiniri
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212