Bula imobiliara e pe cale sa explodeze. Romanii nu mai cumpara locuinte, constructiile sunt in colaps
bula imobiliaraconstructii
Piata imobiliara din Romania traverseaza un moment dificil. Multiplele crize ale ultimilor ani, la care s-a adaugat si impactul razboiului din Ucraina, au determinat romanii sa amane achizitiile. Se resimte o scadere dramatica a interesului pentru zona de rezidential, din partea oamenilor, din cauza instabilitatii din regiune si de teama conflictului armat.
ACTUALIZARE >>> Apartamente mai scumpe, in blocurile romanesti CU BUNCARE. Totul despre noua tendinta imobiliara
In paralel, reprezentantii sectorului Constructiilor afirma ca au intrat in colaps, iar in perioada urmatoare sunt asteptate noi scumpiri ale materialelor de constructie, aspect ce afecteaza atat dezvoltatorii, cat si clientii finali, ce vor scoate mai multi bani din buzunar pentru a-si achizitiona o locuinta. Dezvoltatorii avertizeaza ca, pe fondul scumpirilor materialelor de constructie, preturile ar putea creste si cu 50%.
"Intre septembrie 2021 si februarie 2022, cresterile, in medie, ale preturilor materialelor de constructii sunt intre 60 si 80 la suta. Cauzele acestor cresteri fara precedent sunt urmatoarele: exista in momentul acesta o criza a materiilor prime, generata in primul rand de faptul ca anumite materii prime sunt cotate la bursa si aici vorbim despre minereuri si despre titei", spune Irinel Gheorghe, vicepresedintele Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii.
Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) sustine ca
sectorul e in colaps, iar santierele din tara risca sa se inchida. “Dupa un 2020 pandemic in care industria constructiilor a constituit un pilon de sustinere a economiei romanesti, a urmat o serie de crize care au agresat sever sectorul aducandu-l intr-o stare critica”:
-
Criza fortei de munca in forma continuata;
-
Escaladarea fara precedent a preturilor de materialele de constructii;
-
Criza generata de falimentul CITI INSURANCE- cel mai important asigurator pentru contractele de executie;
-
Cresterea preturilor la energie
-
Criza generata de noua situatie geopolitica – razboiul din Ucraina
Apetitul romanilor pentru locuinte a scazut puternic
In ultimele doua saptamani a avut loc o prabusire a interesului romanilor pentru achizitionarea de imobile. Se pare ca oamenii vor mai intai sa vada o aplanare a tensiunilor de la granita, dupa care isi vor reanaliza intentia de a face astfel de investitii.
Pe langa toate aceste aspecte, ar exista si banci care au oprit finantarile pentru dezvoltarea proiectelor imobiliare, ceea ce ar putea duce la oprire temporara a constructiilor de locuinte.
Vin vremuri grele pentru firmele din Constructii
"Daca lucrurile raman asa, mai mult de jumatate din firme vor intra in insolventa sau faliment. Dupa firme, automat, daca acestea vor da semne de slabiciun, cei mai multi dintre cei calificati, dintre cei buni, vor pleca", avertizeaza Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii.
Deja 2021 a fost unul care a maturat de pe harta mediului de business cele mai multe societati din Constructii, din anul 2010.
"Dupa perioada de pandemie, in 2021 am avut doua efecte negative: numarul de contracte a cazut. In ultimul trimestru din anul trecut, cand am avut o scadere cu 10% a sectorului in valoare, insa in fapt a fost de 30%. Al doilea lucru, tot anul trecut au fost cele mai multe falimente din domeniul constructiilor dupa 2010", a declarat Erbasu.
Sperantele lui Erbasu se indreapta catre stat si PNRR, acesta sustinand ca, la fel ca in celelalte domenii de activitate, autoritatile trebuie sa intervina cu masuri tintite, care sa sprijine mediul de afaceri, insa afirma ca am pierdut startul in privinta Planului National de Redresare si Rezilienta. De asemenea, constructorii au cateva revendicari clare de la autoritatile guvernamentale: sa blocheze exporturile de materiale de constructii, sa demareze proiectele de reabilitare termica a blocurilor si sa intervina asupra pretului combustibilului.
"PNRR poate reprezenta un colac de salvare. Noi si grecii avem pe cap de locuitor, fondurile cele mai mari pe care le-am obtinut. Grecii au inceput deja investitii, noi abia incercam sa gasim modul de organizare pentru a demara aceste investitii prin PNRR. Pana la sfarsitul anului trebuie sa se faca contractele de finantare, memorandumurile. Grecii deja au inceput sa contracteze proiectele", a explicat Erbasu.
"Situatia din sectorul constructiilor nu avea cum sa fie alta decat cea generala. Ati observat zilele astea ca si cei din agricultura si cei din industria alimentara, si cei din transporturi reclama extrem de multe neajunsuri toate pornesc de la escaladarea preturilor, fie ca vorbim de energie, combustibil , materiale. Va urma si o escaladare a costurilor cu manopera. Costurile vietii nu s-au marit cu 10-20%, s-au marit cu 50% sau poate ca s-au si dublat, daca comparam cu acum doi ani, inainte de pandemie.
Toate aceste sectoare sunt sectoare de productie, exact acele sectoare care au dus greul in perioada pandemiei, sunt acele sectoare pe care s-a bazat economia, chiar in cadere fiind ea. Sunt exact acele sectoare care in viitor trebuie sa sustina revenirea economiei. Asta a inteles-o tarile din vest si deja au inceput investitii enorme, au inceput foarte multe proiecte, inca de anul trecut si folosesc acest argument, aceasta procedura, pentru revenirea economiei", a mai declarat Cristian Erbasu.