Achizitionarea unei locuinte a devenit o misiune din ce in ce mai dificila pentru romani, multi dintre ei nepermitandu-si sa plateasca atat de mult pentru un apartament. In ciuda faptului ca multi tineri amana momentul, preturile de pe piata imobiliara continua sa creasca. In special atunci cand vine vorba despre preturile apartamentelor vechi.
Nu sunt deloc putine cazurile in care apartamentele din blocurile vechi se dovedesc a fi mai scumpe decat cele recent construite. Potrivit datelor actuale, apartamentele vechi s-au scumpit in marile orase ale tarii: cu 14% in Brasov, cu 11% in Cluj si Iasi, respectiv cu 8% in Timisoara. Realist vorbind insa, nu exista motive atat de intemeiate care sa justifice scumpirile.
Lacomia ar putea fi insa de vina pentru aceste preturi extrem de ridicate de pe piata. Digi24 da ca exemplu un anunt in care se vinde un apartament cu trei camere in Bucuresti. Anul trecut, in luna martie, femeia care avea aceasta proprietate incerca sa o vanda nemobilata cu 50.000 de euro. Pentru 4.000 de euro in plus, proprietatea se vindea mobilata. Ei bine, chiar daca nu a gasit niciun cumparator pe parcursul anului trecut, proprietara a decis acum sa ceara mai mult. Astfel, apartamentul se vinde acum cu 55.000 de euro nemobilat, respectiv cu 58.000 de euro mobilat.
Lasand insa acest aspect la o parte, ar mai putea exista anumite cauze pentru care apartamentele din blocurile vechi sunt mai scumpe decat cele recent construite. In primul rand, blocurile vechi sunt adesea situate in zone centrale sau in vecinatatea acestora, ceea ce poate creste valoarea lor din cauza accesului mai usor la facilitati si servicii. In contrast, multe dintre noile constructii pot fi situate in zone periferice, unde terenurile sunt mai ieftine.
De asemenea, unele blocuri vechi pot avea caracteristici arhitecturale si de design care sunt apreciate de catre cumparatori, cum ar fi balcoanele generoase sau detalii decorative. In comparatie, unele din noile constructii pot fi realizate intr-un stil mai simplu sau standardizat.
Mai departe, blocurile vechi pot avea uneori o constructie mai solida si o calitate superioara a materialelor in comparatie cu noile constructii, ceea ce poate influenta pretul. In timp ce constructiile mai noi pot oferi tehnologii si facilitati moderne, uneori acestea pot fi realizate cu materiale mai ieftine sau pot avea o calitate inferioara. In plus, in anumite zone, cererea pentru apartamente in blocuri vechi poate fi mai mare decat oferta disponibila, ceea ce poate duce la cresterea preturilor. De asemenea, daca oferta de apartamente noi intr-o anumita zona este mai mare decat cererea, preturile acestora pot fi mai scazute in comparatie cu apartamentele din blocurile vechi.
Citeste si: Noua Casa 2024 primeste o lovitura. De ce salariu ai nevoie ca sa primesti credit in acest an, s-a modificat
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si