Piata imobiliara din Romania continua sa creasca, preturile locuintelor crescand in luna aprilie in majoritatea oraselor mari din tara. Potrivit datelor analizate, suma medie solicitata la nivel national pentru un apartament a urcat in a patra luna a anului cu 3.2%, de la 1.654 de euro la 1.707 euro pe metru patrat util. Cresterea preturilor se dovedeste insa a fi mult mai spectaculoasa daca facem o comparatie cu situatia din luna aprilie a anului trecut, atunci cand suma medie solicitata pentru un metru patrat util era de numai 1.396 de euro. Astfel, vorbim despre o scumpire a locuintelor de la un la altul de nu mai putin de 22.3 procente.
Asa cum spuneam si mai devreme, preturile locuintelor au crescut in luna aprilie in marea majoritate a oraselor mari din tara, in aceasta categorie fiind incluse Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si, bineinteles, Bucuresti. Singurul centru regional care raporteaza o evolutie negativa a pretentiilor vanzatorilor de pe piata imobiliara in luna aprilie este Timisoara.
Potrivit specialistilor de pe piata imobiliara, preturile locuintelor continua sa creasca in Romania din cauza cresterii costului de constructie, materialele de constructie scumpindu-se accelerat in ultimul an. Totodata, cererea pentru locuinte a crescut in luna aprilie cu mai bine de zece procente, cererea apropiindu-se acum de valorile inregistrate inainte de declansarea conflictului militar de peste granita. Mai mult, nu putem exclude nici cresterea apetitului investitional in aceasta ultima perioada. In aceste conditii, nu este deloc exclus ca preturile locuintelor sa creasca in continuare. De asemenea, specialistii se asteapta la o consolidare a pietei chiriilor.
In Capitala, preturile locuintelor au crescut in luna aprilie cu 2.7%, de la o medie de 1.648 de euro la 1.692 de euro pe metru patrat util. Interesant este insa ca in timp ce apartamentele vechi s-au apreciat usor cu 0.6%, pana la o medie de 1.602 euro pe metru patrat util, unitatile recent construite au raportat o crestere accelerata a preturilor, de mai bine de 4 procente, pana la o medie de 1.833 de euro pe metru patrat util.
Cele mai scumpe proprietati imobiliare raman, bineinteles, la Cluj-Napoca, acolo unde preturile au crescut in luna aprilie cu 3.5%, pana la o medie de 2.411 euro pe metru patrat util. La polul opus, cele mai ieftine locuinte se pot gasi in Iasi, acolo unde valoarea medie de listare a unui apartament este de 1.274 de euro pe metru patrat util.
Citeste si: Greseala care-ti transforma masina intr-o epava: de ce nu e bine sa o lasi nefolosita mult timp
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas