Bucurestii Noi: Primul cartier cu toate blocurile reabilitate termic
imobiliarebucurestiimobilereabilitareclimatizarecertificate energetice
"Iarna va fi ca vara !" in toate blocurile cartierului Bucurestii Noi din Sectorul 1 al Capitalei. Primaria Sectorului 1 a finalizat, gratuit pentru cetateni, lucrarile de anvelopare la toate cele 32 de blocuri din cartierul Bucurestii Noi.
Astfel, in premiera in Capitala, toate persoanele care locuiesc in blocurile acestui cartier se vor bucura la iarna de beneficiile reabilitarii termice: facturi mai mici la intretinere, reducerea risipei de resursa energetica si cladiri cu un aspect urbanistic placut.
'Primaria Sectorului 1 isi va indeplini angajamentul fata de cetatenii din aceasta zona administrativa si va reabilita termic, gratuit, toate blocurile eligibile de a intra in acest program. Dupa exemplul cartierului Bucurestii Noi, rand pe rand, toate zonele Sectorului 1 se vor bucura in totalitate de avantajele reabilitarii termice. La sfarsitul anului 2016, vom fi prima comunitate din Romania cu toate blocurile eficiente energetic', afirma Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.
In 2014, Primaria Sectorului 1 si-a propus reabilitarea termica a 190 de blocuri din aceasta zona administrativa. Pana la mijlocul lunii septembrie, administratia locala a finalizat anveloparea la 158 de blocuri, iar lucrarile la alte 22 de imobile se afla in diverse stadii de executie. Pana la sfarsitul acestui an, locatarii din peste 800 de blocuri vor locui in imobile performante energetic. Administratia locala si-a propus ca, pana la sfarsitul anului 2016, Sectorul 1 sa devina prima comunitate locala din Romania in care toate blocurile eligibile de a intra in acest program sa fie reabilitate termic.
Pentru finalizarea programului de reabilitare termica, Primaria Sectorului 1 a semnat, la sfarsitul lunii iulie, un nou acord de imprumut cu Banca Europeana de Investitii (BEI) in valoare de 136,5 milioane de euro.
Acordul a fost semnat la Luxemburg de catre Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, si Vicepresedintele BEI, Mihai Tanasescu, in prezenta Presedintelui BEI, Werner Hoyer. Din banii alocati ca urmare a acestui nou acord se vor termoizola ultimele 200 de blocuri, cu aproximativ 10.000 de apartamente, ramase nereabilitate.
Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 18/ 2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor, administratiile locale pot introduce in programul de anvelopare numai blocurile care sunt construite intre anii 1950 si 1990 si in care exista asociatie de proprietari legal constituita.
Primaria Sectorului 1 acorda gratuit asociatiilor de proprietari, odata cu reabilitarea termica a blocurilor, si certificatul de performanta energetica al cladirii. Acest document se acorda pe cladire si nu pentru fiecare apartament in parte. Pana in prezent, administratia locala a Sectorului 1 a inmanat catre presedintii de asociatii de proprietari din aceasta zona administrativa aproximativ 500 de certificate energetice.
Certificatul energetic este un document oficial valabil 10 ani de la data emiterii, prin care se atesta performanta energetica a cladirii si a instalatiilor aferente. Acesta arata cat de pregatita este cladirea pentru a face fata temperaturilor foarte joase din iarna sau foarte ridicate din vara. Altfel spus, cata energie trebuie consumata pentru a avea o temperatura optima in mijlocul iernii si in miez de vara. Certificatul energetic cuprinde valori de referinta prevazute in reglementarile tehnice in vigoare, care permit clientilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii.
In functie de energia consumata pentru incalzire, climatizare sau iluminat, cladirea primeste un indicativ pornind de la A — eficienta energetica ridicata — pana la G — eficienta energetica scazuta.
Programul de reabilitare termica a blocurilor — 'Iarna va fi ca vara !' este una dintre cele mai eficiente investitii pe timp de criza. Acest proiect stimuleaza piata constructiilor, creste economiile cetatenilor prin scaderea costurilor de intretinere a locuintei si reduce risipa de resursa energetica. Pe langa beneficiile de ordin economic, prin programul de reabilitare, comunitatea Sectorului 1 va locui intr-o zona coerenta din punct de vedere urbanistic si estetic.
In plus, imobilele din Sectorul 1 reabilitate termic reprezinta o veritabila reusita energetica. Toate imobilele anvelopate din aceasta zona administrativa primesc certificate energetice clasa A sau B, in functie de starea initiala a imobilului stabilita in urma auditului energetic, in conditiile in care majoritatea imobilelor din Bucuresti se incadreaza in clase cu eficienta energetica scazuta.