Boom imobiliar in pandemie? Analistii se tem ca piata imobiliara a devenit speculativa
piata imobiliaraboom imobiliarapartamente
Momentul ideal pentru a-ti cumpara o locuinta trebuie ales cu mare grija. Daca iti doresti sa faci acum marele pas, s-ar putea sa te razgandesti, dupa ce vei vedea care sunt temerile marilor analisti economici ai Europei, cu privire la
evolutia pietei imobiliare, despre care se crede ca a intrat int-o noua bula speculativa, impinsa de la spate de pandemie.
Analistii europeni citati de
Reuters sustin ca, in ultimele luni, in mai multe orase mari din Europa, pretul locuintelor a crescut pe fondul unui amestec de dobanzi reduse, criza de terenuri si constructii care nu pot sa tina pasul cu cererea.
Spre exemplu, la Berlin, preturile au crescut cu 11% fata de anul trecut, a aratat Global Property Guide, un site de cercetare a proprietatilor rezidentiale. Dar nici in Romania scumpirile nu sunt de neglijat. Se estimeaza scumpiri cu 15% fata de perioada precedenta a anului trecut, pe fondul scumpirii materialelor de constructie, dar si a cresterii cererii de apartamente noi, cu 20% fata de perioada similara din 2020.
De asemenea, in Stockholm, Luxemburg, Moscova si Bratislava s-au inregistrat cresteri ale preturilor, de doua cifre in ultimele 12 luni, in timp ce, intr-un numar mic de orase, cum ar fi Madrid, preturile au scazut.
In ciuda efectelor profunde ale pandemiei asupra economiilor Europei, comparabile cu cele ale crizei din 2008, preturile pietei imobiliare europene s-au apreciat semnificativ in ultimul an. De ce?
La aceasta evolutie "pompata" artificial a contribuit cererea din partea angajatilor care lucreaza de acasa si care au nevoie de un spatiu mai mare, adecvat muncii remote. De asemenea, stimulentele fiscale si monetare fara precedent, menite sa mentina economiile pe linia de plutire, au contribuit si ele la preturile tot mai piperate.
Vezi si: Idei pentru un birou creativ si productiv, la tine acasa
Se va repeta scenariul din 2008? Unii analisti cred ca e foarte posibil
Unii experti se asteapta ca soarta pietei imobiliare sa fie aceeasi ca in 2008. Dupa o crestere fulger, o cadere libera. "Ceea ce ne asteptam sa vedem este situatia din 2008 - adica o scadere a preturilor", a declarat Kate Everett-Allan, sef de cercetare rezidentiala internationala la Knight Frank, firma de consultanta imobiliara.