Bomba imobiliara in 2022: vom plati sute de mii de euro pe cutii de chibrituri
scumpire apartamentescumpire casepreturi imobiliare
Rar se intampla ca preturile imobiliarelor sa mai si scada. De regula, ieftinirea lor are loc brusc, tocmai ca efect al celebrei bule, adica al umflarii peste masura, peste posibilitatile de absorbtie ale pietei. Pana cand asta se intampla, aproape toata lumea implicata in domeniu anticipeaza scumpiri.
O analiza a companiei de
investitii imobiliare Blitz sustine ca, in 2022, se vor atinge noi maxime istorice ale preturilor apartamentelor, iar nevoia de spatiu mai mare va determina tot mai multi cumparatorii sa aleaga zonele periferice si rurale.
Cauzele cresterii preturilor sunt inflatia si accesul facil la credite, scumpirea materialelor de constructii si a fortei de munca.
In acelasi timp, in marile orase autorizatiile de construire se obtin tot mai greu, fapt care influenteaza dinamica cererii si a ofertei.
Birocratia scumpeste metrul patrat
Potrivit lui Catalin Priscornita, CEO Blitz, mii de dosare sunt depuse la primarii, dar nu au primit autorizare, din cauza birocratiei si procesului ingreunat de actualizare a Planurilor Urbanistice Generale.
Consecinta este cresterea pretului per metru patrat la vanzare.
Nu doar autorizatiile de constructie incetinesc piata, ci si lipsa fortei de munca. Se estimeaza ca deficitul de personal este de peste 500.000 de muncitori.
”Criza fortei de munca, precum si preturile la materia prima pun in dificultate noile proiecte imobiliare. Pentru a atinge o marja de profit intre 30%-50%, dezvoltatorii trebuie sa creasca preturile la constructiile noi. In Cluj-Napoca, asta ar insemna costuri de pana la 2.500-2.800 euro/mp, ceea ce ii face sa fie sceptici ca vor putea vinde si ii determina sa ramana in expectativa”, a explicat Priscornita.
Odata cu pandemia, cumparatorii au migrat catre suprafete locative mai mari orientandu-se catre case cu gradina, terasa sau curte, situate la periferia oraselor si au inceput sa gandeasca distantele in minute si nu in kilometri.
Cuplurile tinere, mai ales cele care au copii, aleg cartierele linistite limitrofe in defavoarea facilitatilor oferite de zonele consacrate sau centrale.
Migrarea spre spatiile mai mari si deschise vine si din dorinta oamenilor de a se simti mai liberi si de a se implica inclusiv in activitati de agricultura. Aceasta tendinta se poate observa la periferiile marilor orase, unde apar cartiere rezidentiale de case pe suprafete tot mai mari.
Aproape 2.000 de euro metrul patrat in Cluj
Pentru multi romani, marile centre economice raman in topul preferintelor, datorita potentialului lor de dezvoltare, insa o categorie tot mai numeroasa se muta in orasele mai mici, multi angajati avand avantajul muncii remote.
In 2021, apartamentele si casele s-au tot scumpit, inclusiv in aceasta luna, in care pretul apartamentelor din Cluj-Napoca a atins 1.960 de euro/mp, mai mare cu aproape 9% fata de ultima luna din 2020.
In Bucuresti, pretul mediu a fost de 1.630 de euro/mp, cu 13,2% mai mult fata de decembrie 2020, iar, in Brasov, pretul mediu a atins 1.380 euro/mp, in crestere cu aproape 15%.
De asemenea, in Timisoara, pretul mediu este de 1.320 euro/metru patrat, in scadere cu 5%.