BNR: Casele, apartamentele si terenurile se vor scumpi in 2020
piata imobiliaracaseapartamentecredit ipotecarcredit de consumbnrbanciimprumuturiscumpiri
In acest an, vor creste preturile la casele, apartamentele si terenurile din Romania, arata un sondaj recent efectuat de Banca Nationala a Romaniei, in consultare cu 10 banci care activeaza pe piata autohtona.
Banca Nationala a Romaniei trage un semnal de alarma si spune ca, in 2020, piata imobiliara din Romania va exploda. Trebuie sa ne asteptam la scumpiri la case, apartamente si terenuri, avertizeaza reprezentantii Bancii Nationale.
Potrivit raportului BNR, efectuat printre 10 banci de pe piata din Romania, tendinta acestora este de a pastra conditiile creditare pentru imprumuturile populatiei pentru achizitia de locuinte. In acelasi timp insa, se anticipeaza o relaxare a conditiilor in ceea ce priveste imprumuturile de consum, pe fondul scaderii cererilor in aceasta zona. In schimb, bancile din zona euro estimeaza o usoara inasprire a conditiilor de creditare a populatiei in vederea achizitionarii de case si apartamente.
Pe fondul cresterii semnificative a cererii de imobile pe piata, preturile imobilialelor s-au marit inca de la finele lui 2019. Bancherii si expertii BNR anticipeaza ca, in anul 2020, tentinda de scumpire se va pastra.
Astfel, persoanele care vor sa isi cumpere o casa sau un apartament, dar si un teren, in acest an, vor scoate din buzunar mai multi bani, decat la inceputul anului trecut.
Expertii spera, insa, ca preturile nu vor creste disproportionat fata de veniturile populatiei, ci in ritm cu economia.
De ce cresc preturile la imobiliare in 2020?
Agentul imobiliar Cristian Pop explica faptul ca, desi momentul actual ne aminteste de perioada de dinaintea crizei economice, ceea ce se intampla in 2020 are la baza un principiu simplu, si anume cel al cererii si al ofertei: Atunci cand cererea este mare, preturile cresc. Cand cererea este redusa, si preturile tin ritmul cu ea.
Totusi, expertul spune ca puterea romanilor de cumparare este mai mare acum, decat inainte de criza economica, deoarece dinamica veniturilor este mai accentuata decat atunci. Inainte de 2008-2009, preturile cresteau masiv in zona imbiliara, in timp ce veniturile romanilor stagnasera. In schimb, expertul spune ca, in prezent, dinamica veniturilor permite un ritm de crestere mai puternic in 2020. Totusi, acesta atrage atentia asupra faptului ca si acum exista probleme sensibile, care pot prabusi puterea de cumparare si care deja isi fac simtite prezenta. Economia Romaniei nu este roz, avem un deficit comercial urias, chiar deficit excesiv, iar moneda nationala este in plina devalorizare. Astfel, sunt asteptate scumpiri pe toate sectoarele, iar acest lucru scade puterea de cumparare.