Bate vantul in programul Noua Casa. De ce fug romanii in 2024 de credite garantate de stat
noua casa 2024credit ipotecar
A fost lansat cu surle si trambite programul Noua Casa pentru 2024, insa realitatea arata ca editia din acest an nu starneste mare interes romanilor.
Luna trecuta, bancile inscrise in program au acordat un volum de credite infim. Vorbim despre putin peste 1% din bugetul disponibil. Practic, in toata tara au fost depuse in jur de 1.000 de cereri de finantare, majoritatea de catre persoane foarte tinere, de sub 35 de ani, ceea ce indica faptul ca romanilor le-a scazut puternic dorinta de a achizitiona locuinte prin intermediul acestui program.
"Noi speram ca anul acesta vom consuma bugetul de 1 miliard de lei. Apetitul pentru finantare a mai scazut din cauza razboiului de la granita. Fata de anii precedenti, cand practic in 2021 am avut munca de acasa, scoala de acasa, cand practic 2,5 mld lei au fost consumati in 2 luni, suntem practic la jumatate acum", declara Dumitru Nancu - FNGCIMM, citat de
Digi24.
Nici nu e de mirare apetitul romanilor in scadere pentru credite prin Noua Casa
Programul este mai neatractiv, dar si conditiile economiei sunt precare, in general. Pe de-o parte, avem o inflatie si o instabilitate economica, o lipsa de predictibilitate care ii determina pe oameni sa fie mai precauti in a se aventura sa isi asume angajamente pe zeci de ani. Multe sondaje de opinie au reliefat in ultima perioada faptul ca romanii prefera sa mai ramana in chirie, sa astepte sa se domoleasca valul dobanzilor mari si sa vada ce se intampla cu economia, cu locurile de munca, cu preturile. E un moment de asteptare a unor vremuri mai bune in imobiliare, mai ales ca multi romani considera ca preturile din real estate sunt supraevaluate si ca proprietarii au asteptari fiananciare mult prea mari in raport cu ceea ce ofera.
Pe de alta parte, creditele obisnuite, cele ipotecare contractate de la banci, au inceput sa fie mai atractive decat cele garantate de stat prin
Noua Casa.
Intr-o analiza
FinZoom.ro, ni se arata ca imprumuturile ipotecare cu dobanda fixa initiala sunt mai ieftine decat Noua Casa. Expertii ne dau exemplul unui imprumut in valoare de 280.000 lei pe o perioada de 30 ani (360 luni).
Daca se apeleaza la programul Noua Casa, rata lunara care trebuie platita de debitor este de 2.029 lei. In schimb, printr-un credit simplu, cu dobanda initial fixa si apoi variabila, suma lunara ce trebuie platita bancii e de doar 1.641 lei.
"Rata lunara la creditul ipotecar cu dobanda fixa 3 ani, apoi variabila este mai mica cu 388 de lei decat rata lunara la un credit Noua Casa", explica specialistii citati anterior.
Dobanda:
Pentru Noua Casa 2024: 7,71 (IRCC+1,90%). Este un produs special, care are o marja diminuata cu 0.10 pp in cazul virarii venitului
Pentru un credit cu dobanda initiala fixa, apoi variabila: 5.79% fixa in primii 3 ani, ulterior variabila IRCC + 2.10% Dobanda este valabila pentru un credit verde, in cazul virarii venitului.
DAE pentru Noua Casa este de 8.33%, iar pentru celalalt tip de credit e de 7.72%.
Foto: manager.ro