Restrictiile de circulatie si impactul economic pe care l-a adus pandemia de coronavirus peste Ocean au influentat puternic piata imobiliara din Statele Unite ale Americii, unele voci aducand deja in discutie temerile legate de o noua bula similara celei din 2008. Potrivit statisticilor, pretul caselor noi a explodat cu 25% in Statele Unite incepand din primavara anului trecut, atunci cand a debutat pandemia de COVID-19, si pana in aceasta toamna.
Cresterile de preturi de peste Ocean sunt antrenate in primul in primul rand de nivelurile minime ale dobanzilor ipotecare, dar si de convingerile investitorilor si economistilor ca piata imobiliara are o capacitate unica de a face fata cu brio inflatiei. Cererea pentru locuinte noi este la un nivel record inca, iar cifrele inregistrate in anul 2020 sustin toate aceste lucruri.
In ciuda faptului ca vanzarile de locuinte din SUA au scazut in luna aprilie a anului anterior la cel mai jos nivel de la criza financiara din 2007, cifra raportata la finalul anului ne-a aratat altceva. Mai exact, in 2020, in Statele Unite s-au vandut aproximativ 842.000 de locuinte, ceea ce inseamna ca am avut cea mai ridicata cifra inregistrata din anul 2006 si pana in prezent.
Lasand la o parte ingrijorarile venite din partea unor analisti, expertii sustin ca situatiile sunt diferite si ca nu avem de ce sa ne temem de o posibila bula similara celei din anul 2008. In acelasi timp insa, Mark Zandi, economist sef la Moody’s Analytics, spune ca piata imobiliara “este scapata de sub control”, nefiind sustenabila la aceasta ora.
De asemenea, Zandi sustine ca “piata imobiliara din Statele Unite este supraevaluata, intinsa la maximum si vulnerabila pe masura ce ratele ipotecare cresc, iar accesibilitatea scade”. Totusi, Mark Zandi tine sa mai adauge ca nu se asteapta la o prabusire a pietei.
Citeste si: Idei de afaceri pentru mamicile care stau acasa: investitii mici, profit mare
Pretul locuintelor de peste Ocean a crescut accentuat pe tot parcursul ultimului an si jumatate. Potrivit dalor, recordul anterior a fost stabilit in toamna anului 2005, atunci cand avansul lunar era de aproximativ 14.4%.
Piata imobiliara din Statele Unite a doborat insa acest record in luna aprilie a acestui an, lunile urmatoate aducand cu sine noi si noi recorduri din acest punct de vedere. Pretul mediu al unei locuinte a ajuns in prezent sa depaseasca pragul de 400.000 de dolari potrivit datelor US Census Bureau, un nivel ce se afla cu mai bine de o treime peste cel din punctul maxim al bulei imobiliare din 2007.
Previziunile pentru perioada urmatoare nu sunt nici ele dintre cele mai optimiste, specialistii de pe piata imobiliara asteptandu-se la noi scumpiri. Potrivit economistilor din cadrul Goldman Sachs, preturile de pe piata imobiliara din Statele Unite vor creste cu inca 16 procente pana la sfarsitul anului viitor. Vestile nu sunt prea bune pentru americani, aceste cresteri de preturi ale locuintelor noi provocand si cresterea chiriilor.
Citeste si: Cat trebuie sa muncesti si sa NU cheltuiesti NIMIC din salariu, pentru a-ti permite un apartament cu 2 camere: comparatia cu alte tari ne face de rusine
Ultimele NOUTATI
Adevarul despre salariile din Bucuresti. In capitala se castiga in mana, in medie, 6.749 lei
Cum poti sa-ti deschizi o florarie in 2025. Cati bani te costa investitia initiala si cum sa pui firma pe picioare
Sistemul traditional de pensii incepe sa dea semne de colaps intr-una dintre cele mai mari economii europene. Urmeaza Romania?
25.000 de lei amenda pentru firmele care fac aceasta greseala! Toti patronii sunt vizati!
Partenerii nostri
Salariu mediu net si brut in 2025 - la ce valori a ajuns?
Surpriza de PROPORTII in legislatia muncii si HR! Ce se petrece, incepand de astazi?
Donatie autoturism catre ONG: Cadrul legal si implicatii fiscale
e-Transport: 4 pasi esentiali privind codul UIT si dispozitivul GPS
Declaratia Unica 2025. Cum se completeaza si depune de catre persoanele fizice - Ghid ANAF
Bilet la ordin: Notiuni, caracteristici si utilizari
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Te-ar putea interesa si
Adevarul despre salariile din Bucuresti. In capitala se castiga in mana, in medie, 6.749 lei
Cum poti sa-ti deschizi o florarie in 2025. Cati bani te costa investitia initiala si cum sa pui firma pe picioare