Piata imobiliara atrage din ce in ce mai multe priviri ingrijorate in randul specialistilor, scenariul pe care il vedem acum desfasurandu-se chiar sub ochii nostri avand multe similaritati cu ceea ce s-a intamplat in anii 2006 - 2007, inainte ca marea criza economica sa izbucneasca. In aceste conditii, tot mai multi analisti se intreaba daca Romania va fi lovita de o noua criza imobiliara, la fel ca in 2008. Semnalele care vin de peste Ocean nu sunt deloc optimiste, preturile caselor din Statele Unite crescand accelerat si in prima luna a acestui an.
Potrivit datelor Asociatiei Nationale a Agentilor Imobiliari, pretul mediu al unei case a fost in luna ianuarie de putin peste 350.000 de dolari, in crestere cu 15.4% in raport cu aceeasi luna a anului precedent. Nu vorbim insa despre cel mai ridicat pret mediu din ultima perioada, acesta ridicandu-se pana la 362.800 de dolari in luna iunie a anului 2021.
Vanzarile de proprietati de pe piata imobiliara din Statele Unite au crescut in luna ianuarie cu 6.7% fata de luna precedenta, insa au scazut cu 2.3% in raport cu aceeasi luna ianuarie a anului trecut. Motivul pentru care vorbim insa despre aceasta scadere este cat se poate de simplu, numarul caselor disponibile pe piata fiind din ce in ce mai mic. La sfarsitul lunii ianuarie, pe piata erau disponibile numai 860.000 de proprietati, un minim istoric in ultimii mai bine de 20 de ani.
Specialistii de pe piata imobiliara de peste Ocean remarca si faptul ca proprietatile cu preturi de pana in 500.000 de dolari dispar imediat de pe piata, existand o cerere foarte mare pentru casele nu foarte scumpe. In comparatie cu situatia raportata in urma cu un an, numarul caselor scumpe, de peste 500.000 de dolari, a crescut. Analistii sustin astfel ca este nevoie de o oferta mai mare in zona de jos a pietei.
Rapoartele de peste Ocean ne mai arata ca numarul celor care cumpara pentru prima data o casa scade considerabil, numai 27% dintre tranzactiile din luna ianuarie incadrandu-se in aceasta categorie. In acelasi timp, numarul celor care au ales sa investeasca intr-o a doua proprietate imobiliara a crescut cu 7% fata de anul precedent. In plus, mai bine de un sfert dintre cumparatori au preferat sa plateasca in luna ianuarie cu banii jos.
Semnele nu sunt mai bune nici atunci cand vorbim despre chiria platita lunar de cei care inchiriaza proprietati imobiliare. Daca ne referim la cele mai mari 50 de zone metropolitate de pe teritoriul Statele Unite, chiria medie a crescut cu nu mai putin de 19.3% in decembrie 2021 fata de aceeasi luna a anului precedent. Cel mai mare salt a fost inregistrat in zona metropolitana din Miami, acolo unde chiriile au crescut intr-un an cu aproape 50%.
Specialistii se asteapta ca preturile proprietatilor imobiliare sa creasca si in anul 2022, in ciuda faptului ca ratele ipotecare vor creste in aceasta perioada. Schimbarile post-pandemie, precum flexibilitatea la locul de munca, ii indeamna pe cei interesati sa cumpere o casa sa isi extinda orizonturile din punct de vedere geografic.
Citeste si: 12 idei de afaceri mici, dar banoase, de incercat in 2022
Ultimele NOUTATI
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Partenerii nostri
Bilete de valoare in 2025. Conditiile de acordare si legile aferente
Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?
Prelungirea detasarii transnationale in 2025. DOCUMENTE necesare
Imprumuturi intre societati si falimentul beneficiarului: Cum se recupereaza creanta
Dividende repartizate in 2025: Mod de calcul CASS si cum se completeaza Declaratia Unica
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatorii
Prag pentru consumul de droguri la volan? Decizia ICCJ
Drepturile pasagerilor la zborurile internationale: ce trebuie sa stie calatorii din Romania?