Bancile incep sa refuze clientii care solicita credite: oamenii dau avansul, dar se trezesc ca nu mai primesc banii
dobanzi banciroborircc 2023
Inasprirea conditiilor de politica monetara nu inseamna doar scumpirea dobanzilor, ci si ingreunarea accesului la finantare. Bancile au o toleranta din ce in ce mai redusa la risc, iar acest lucru inseamna ca persoanelor fizice si juridice ce doresc sa se imprumute li se impun conditii din ce in ce mai dificil de indeplinit, pentru ca institutiile financiare sa fie cat mai sigure ca debitorii vor putea sa restituie sumele imprumutate.
Faptul ca BNR-ul nostru a scumpit masiv dobanda cheie in ultimul an si a inasprit conditiile de politica monetara incepe sa se simta si in randul bancilor comerciale, nu doar la nivelul dobanzilor si ratelor mai scumpe, ci si prin faptul ca romanii si firmele au acces din ce in ce mai ingreunat la finantare.
In timp ce pentru societati ingreunarea accesului la finantare poate reprezenta o pierdica in calea dezvoltarii afacerii, pentru omul de rand acest lucru poate insemna pierderea sansei de a-si cumpara locuinta la care viseaza de ani de zile si pentru care a strans deja banii de avans.
Ei bine, exista situatii de romani care au strans banii necesari pentru avans, pe care sa-i depuna la banca si sa obtina un credit pentru locuinta, dar acum sunt anuntati ca nu se mai incadreaza in conditii, din cauza scumpirii puternice a IRCC, indicele care se aplica creditelor in lei, contractate dupa luna mai a anului 2019 si care a inlocuit practic
ROBOR-ul.
Prima luna din 2023 debuteaza cu o scumpire agresiva a dobanzilor calculate in functie de IRCC
Inca din prima luna a anului 2023, IRCC va urca puternic, de la 4%, la 5,71 % ceea ce inseamna ca, daca mergi sa te imprumuti, iti creste gradul de indatorare si daca nu ai venituri suficient de mari incat sa iti ramana bani si pentru a putea trai decent, pe langa costul ratei, vei fi refuzat de banca.
De asemenea, e contraindicat sa optezi pentru un grad maxim de indatorare, chiar daca ti s-ar accepta de institutia de creditare, fiindca te expui unui risc urias, mai ales pe termen mediu si lung. Daca rata ta este aproape cat salariul, este evident ca orice mica cheltuiala neprevazuta iti da bugetul peste cap si te poate duce in imposibilitate de plata. Din acest motiv majoritatea bancilor prefera sa accepte un grad mediu de indatorare, care sa lase o marja de eroare cat sa-i permita debitorului sa acopere si alte cheltuieli necesare traiului de zi cu zi.
O solutie ce ar putea combate aceasta problema este cresterea veniturilor. Daca banca te refuza si nu vrei sa iti primesti inapoi banii dati pentru avansul la locuinta, poti sa iti gasesti un job mai bine platit, astfel incat salariul sa fie suficient cat sa acopere costurile unei rate lunari mai mari, generata de dobanda crescuta. Totusi, tine cont ca multe banci solicita un istoric salarial de trei sau chiar de sase luni de la locul de munca.
Foto: manager.ro