Avertisment: asistam la o noua bula imobiliara in Europa. Sunt multe asemanari cu momentul 2008
bula imobiliarariscuri imobiliare 2022recomandari cers
Piata imobiliara presupune tot mai multe riscuri pentru cumparatori, dar si pentru bancile comerciale care le imprumuta bani acestora, in contextul in care piata s-a decuplat de restul economiei. Riscurile sunt generate de scumpirea imobilelor, de relaxarea standardelor de creditare si de cresterea nivelului de indatorare a gospodariilor.
In primul trimestru din 2021,
gospodariile din UE si-au majorat datoria ca procent din venituri la 107,2%, fata de 101,9%, in trimestrul al patrulea din 2019.
Comitetul european pentru riscuri sistemice (CERS) solicita unora dintre cele 30 de tari pe care le supravegheaza sa ia masuri pentru a reduce aceste riscuri.
In 2021, preturile caselor si cele ale apartamentelor din UE s-au majorat cu 9,2%, cea mai rapida crestere, mai accelerata chiar decat inaintea prabusirii din 2008 si mult peste cresterea salariilor si a PIB european.
CERS a cerut Germaniei si Austriei mai multe masuri de protectie, cum ar fi limitarea datoriei debitorilor la un anumit multiplu al venitului lor si obligarea creditorilor sa detina mai mult capital.
Totodata, CERS a avertizat Bulgaria, Croatia, Ungaria, Slovacia si Liechtenstein cu privire la riscurile tot mai mari de pe piata imobiliara.
Printre principalele vulnerabilitati identificate, sunt cresterea rapida a preturilor locuintelor si posibila supraevaluare a proprietatilor imobiliare rezidentiale, nivelul si dinamica indatorarii gospodariilor, cresterea creditului pentru locuinte si semnele de relaxare a standardelor de creditare.
Germania si Austria vor implementa unele recomandari
Din pacate, CERS nu poate impune nimic statelor pe care le supravegheaza, ci are doar rolul de a emite avertismente si recomandari.
Potrivit Comitetului, riscurile de pe piata imobiliara au fost ridicate si in Norvegia, Olanda, Suedia, Danemarca si Luxemburg, cu niveluri de indatorare ale gospodariilor depasind 180% din venituri in toate cele cinci tari, dar considera ca Norvegia a luat deja suficiente masuri de calmare.
In acelasi timp, Germania si Austria planuiesc sa aplice unele dintre masurile recomandate de CERS.
Astfel, bancile germane vor dispune, pana anul viitor, de rezerve de capital suplimentare de 22 de miliarde de euro, in functie de marimea activelor lor nationale si de expunerea lor la creditele ipotecare rezidentiale.
La randul lor, autoritatile austriece intentioneaza sa introduca norme care sa limiteze imprumuturile ipotecare in functie de venituri si de valoarea proprietatii, precum si de durata de rambursare.