Atentie: BNR anunta ca exista riscul sa creasca preturile la imobiliare
prima casanoua casabnrpiata imobiliara
Majorarea plafonului de garantare pentru ''Prima casa'', asa cum a promis Guvernul PNL, ar putea avea un efect nedorit pe piata imobiliara. Desi, in aparenta, oamenii si-ar putea achizitona apartamente mai spatioase, in zone mai bune, datorita plafonului mai generos, in fapt, aceasta majorare a plafonului de garantare poate duce la scumpiri. Din acest motiv, situatia trebuie privita cu precautie, a atras atentia, miercuri, Eugen Radulescu, director al Directiei de Stabilitate din Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Dublarea plafonului pentru Prima Casa ar putea fi o decizie care ar aduce efecte contrare asteptarilor, pe piata imobiliara
In opinia oficialului BNR, decizia de a dubla plafonul de garantare nu ar trebui luata, fiindca ca ea ar putea aduce scumpiri in piata, deci accesibilitatea la contractarea unui credit ar scadea.
''In masura in care se va majora plafonul de garantare din fonduri publice, va antrena in mod inevitabil o tendinta de crestere a preturilor pietei, nu putem sa evitam asa ceva si numai daca are o amploare mare. Daca se vor da 10.000 de credite este una, daca se vor da 50.000 de credite este alta. Personal, as fi mai prudent, nu as merge la ideea de dublare a plafonului de la 70.000 la 140.000 de euro.
Ar trebui sa o luam usor-usor, in cazul in care va mai fi nevoie. Sa nu uitam ca inainte de aparitia acelei blestematii care a fost darea in plata, piata imobiliara se asezase foarte bine, iar «Prima Casa» putea foarte bine sa dispara.
Prima Casa se transformase in program de cumparat locuinte de vacanta
Oficialul BNR apreciaza totusi intentia Guvernului de a tine sub control presiunea pusa pe piata imobiliara in acest moment, cauzata de diferentele salariale dintre angajati, dar si de somajul tehnic aparut in contextul pandemiei, insa in continuare nu crede ca solutia ideala e dublarea acestui plafon.
Propunerea pe care o are Guvernul in momentul de fata de majorare a plafonului pentru noua prima casa are in vedere a pastra o piata care poate sa fie sub presiune, tinand cont de faptul ca unii oameni castiga mai mult, altii mai putin, unii stau pe ajutoare de somaj. Aceasta situatie nu incurajeaza investitiile in imobiliare!
Punctul de vedere al Directiei din care fac parte este ca o majorare a plafonului trebuie tratata cu foarte multa prudenta. A existat chiar si in CNSM o propunere in acest sens, respectiv de transformare mai degraba intr-un program cu caracter social a sistemului de «Prima Casa».
Guvernul vrea sa transforme Prima Casa in Noua casa
Guvernul liberal are de gand sa schimbe programul Prima Casa. Pentru inceput, va lucra la redenumirea sa. El se numeste Noua Casa. Proiectul a fost deja aprobat de Guvern, pe 9 iulie, cu plafoane mult majorate.
''S-a majorat plafonul pentru creditele pentru achizitia de locuinte noi de la 70.000 de euro la cel putin 140.000 de euro, cu o valoare a garantiei de 80% din valoarea creditului. Este o modificare substantiala, radicala, care are in vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuintele de pana la 120 de metri patrati, astfel incat cei care au posibilitatea si doresc sa acceseze o astfel de facilitate sa poata achizitiona si apartamente mai mari decat cele care sunt in prezent pe piata prin programul 'Prima casa'", a declarat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, la Palatul Victoria.
Citeste si:
Bonuri de masa pentru pensionari. Anuntul facut de ministrul Muncii