Asigurarile pentru locuinte isi dovedesc utilitatea. Proprietarii primesc despagubiri de milioane de lei
asigurare locuintaasigurare pad
Desi nu sunt foarte populare in randul proprietarilor de locuinte din Romania, asigurarile pentru case isi demonstreaza utilitatea in fiecare an. Numeroase situatii in care locuintele oamenilor sunt distruse din cauza diverselor cauze au un final fericit, datorita faptului ca oamenii au fost prevazatori si au incheiat o polita de asigurare.
Proprietarii de locuinte au primit anul trecut despagubiri de peste 43,3 milioane lei din partea companiilor Membre UNSAR doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii locuintelor, conform unei analize realizate la nivelul asociatiei. Se pare ca, fata de 2021, avem o crestere cu peste 69%!
"Totodata, numarul dosarelor de dauna despagubite, ca urmare a producerii riscului de incendiu, a inregistrat la randul sau o crestere de 74% fata de 2021, ajungand la 1.539 de cazuri – care reprezinta circa 6% din numarul total de dosare achitate anul trecut in baza asigurarilor facultative de locuinte.
Practic, 4 din cele 73 de dosare de dauna achitate zilnic de catre companiile Membre UNSAR in baza asigurarilor facultative de locuinte sunt generate de producerea unor incendii care afecteaza locuintele", noteaza sursa citata.
"Impactul acestor daune, atat asupra locuintei, cat si asupra bugetului unei familii, este unul foarte important. Sunt oameni care risca sa ramana fara un acoperis deasupra capului. De aceea, dorim sa venim in sprijinul proprietarilor de locuinte cu informatii utile despre solutiile de protectie financiara pe care le pot accesa”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General al UNSAR.
Statistica ar trebui sa puna romanii pe ganduri. In medie, 19 incendii afecteaza in fiecare zi locuintele din Romania, iar cei ce nu au o polita de asigurare incheiata isi lasa practic agoniseala de-o viata la mila hazardului.
Ce trebuie sa stie romanii despre asigurarea locuintelor
"In plus fata de solutiile de preventie, este important sa ne informam mai bine legat de cum ne putem proteja financiar de consecintele producerii acestor riscuri, prin intermediul unei asigurari facultative.
Aceasta se poate incheia doar pentru
locuintele care sunt deja protejate de o polita obligatorie PAD, care acopera 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) pana la limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, in functie de tipul constructiei. In schimb, printr-o asigurare facultativa, locuinta poate fi protejata la valoarea ei reala si pentru mult mai multe riscuri (incendiu, explozie, furtuna, vijelie, caderi de corpuri, furt, vandalism, etc.).
De retinut ar fi si faptul ca aceasta asigurare poate fi personalizata prin includerea unor clauze speciale, precum asigurarea instalatiilor interioare ale cladirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, servicii de asistenta tehnica la locuinta, dar si raspunderea civila fata de terte persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor pe care le produceti vecinilor), astfel incat protectia oferita de asigurare sa raspunda nevoilor si cerintelor fiecaruia dintre noi", mai transmit specialistii.
Foto: freepik.com