ASF si PAID, campanie nationala cu privire la rolul asigurarii obligatorii a locuintelor
asigurare obligatorieasigurare locuintaasigurare dezastrepaidasf
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale S.A. (PAID) organizeaza, in perioada 9-13 octombrie 2017, la nivel national, o campanie de constientizare a populatiei cu privire la importanta asigurarii obligatorii a locuintelor.
Campania, care se deruleaza sub sloganul “Anul acesta imi protejez casa!”, va avea loc in aproape 20 de primarii din tara, principalele orase vizate fiind Focsani, Bacau, Alba Iulia, Cluj Napoca si Sibiu.
"Unul dintre obiectivele strategice ale Autoritatii de Supraveghere Financiara se refera la implementarea si la dezvoltarea programelor de educatie financiara.
Este fundamental ca publicul sa cunoasca si sa inteleaga in mod real produsele si serviciile de pe piata financiara non-bancara si sa fie constienti de importanta acestora.
Suntem preocupati de cresterea gradului de cuprindere a asigurarilor obligatorii de locuinte si cred ca parteneriatul cu PAID are un rol important in atingerea acestui deziderat", a declarat presedintele ASF, Leonardo Badea.
Reprezentantii celor doua institutii vor participa la intalniri cu autoritatile locale, cu proprietari de locuinte si cu jurnalisti din presa locala, in cadrul carora vor prezenta informatii referitoare la importanta protectiei locuintelor prin PAD - Polita de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - si vor distribui materiale informative.
"Peste 80% din locuintele din Romania sunt neasigurate, in contextul in care este un lucru cunoscut ca tara noastra are o larga expunere la riscuri precum cele acoperite prin PAD - cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Din cei peste 7 ani de functionare a PAID am invatat ca nu caracterul obligatoriu este cel care ii convinge pe romani sa se asigure, ci intelegerea necesitatii acestui produs. Acesta este, de altfel, rolul caravanei pe care o derulam impreuna cu ASF: vom fi, timp de o saptamana, in tara oferind informatiile de care primariile si proprietarii de locuinte au nevoie pentru a intelege cum ii poate ajuta o asigurare obligatorie de locuinta, la nevoie", a declarat Nicoleta Radu, director general PAID.
Cu peste 7,2 milioane de locuinte neasigurate, in Romania, exista o nevoie acuta de informare cu privire la responsabilitatile care ii revin, din acest punct de vedere, fiecarui proprietar.
In conditiile in care, legal, statul nu are nicio obligatie de a oferi ajutor celor ale caror locuinte au fost avariate si nu aveau asigurare obligatorie de locuinta valabila, nevoia ca fiecare roman sa fie responsabil pentru proprietatea sa este evidenta.
Mai mult decat atat, in cazul unui dezastru natural, fondurile publice vor fi folosite, in principal, pentru obiectivele critice: infrastructura, scoli, spitale, refacerea locuintelor ramanand in grija fiecarui proprietar.