Arabia Saudita construieste cel mai spectaculos oras de pe planeta. Proiectul The Line
In 2021, Arabia Saudita a anuntat demararea unui proiect colosal: construirea in plin desert, complet de la zero, a orasului The Line care, asa cum ii spune si numele, va arata ca o… linie. O constructie inalta de 500 m, lata de 200 m, dar lunga de 170 de km (!), placata la exterior cu oglinzi si in care vor locui 9 milioane de oameni, adica un sfert din populatia tarii. Costul acestei minunatii, care se estimeaza ca va fi gata in 2045, este de 1,5 trilioane $, de peste 4 ori PIB-ul Romaniei.
De fapt, orasul The Line va fi format din doua linii – doua cladiri paralele lungi de 170 km, care vor gazdui locuinte, magazine, scoli, spitale, sedii de firme, spatii administrative si tot ce ii mai trebuie unui oras clasic, intre care va exista o zona deschisa, cu vedere la cer.
Zona aceasta va fi exclusiv pietonala, pentru ca in The Line nu vor circula masini. Locuitorii se vor deplasa mai mult pe jos (vor gasi tot ce au nevoie la cel mult 5 minute de casa), iar transportul pe distante mai lungi va fi asigurat fie de tramvaie suspendate, fie de un tren subteran de mare viteza, care va ajunge dintr-un capat in altul al orasului in 20 de minute. Acesta va avea doar 4 statii si va atinge viteza de 512 km/h.
Orasul va dispune si de un mic port propriu la Marea Rosie, folosit pentru aprovizionare, precum si de o marina pentru ambarcatiunile rezidentilor.
Bineinteles, The Line va avea o arhitectura spectaculoasa, desprinsa din viitor, care ii va lasa pe toti cu gura cascata. Doar ca, spun unii specialisti, aceasta arhitectura, asa cum este infatisata in imaginile de promovare generate pe computer, este potrivita mai degraba pentru un joc video. Si asta deoarece materializarea ei implica tehnologii care nu sunt disponibile in acest moment. Dar, la modul cum progreseaza domeniul constructiilor, mai mult ca sigur ca solutiile tehnologice necesare nu vor intarzia sa apara.
De mentionat ca ideea unui oras linear nu este noua, ea a fost lansata inca din 1882 de un urbanist spaniol, Arturo Soria, care a proiectat un astfel de oras, construit de-a lungul unei linii de tramvai. Si desi ea, ideea, a mai fost adusa in discutie de cateva ori pe parcursul secolului XX, nu a fost materializata niciodata. Orasul circular s-a dovedit mult mai avantajos din punctul de vedere a mobilitatii locuitorilor si al posibilitatilor de extindere in timp.
The Line este primul proiect de acest gen care urmeaza sa fie pus in aplicare. E un proiect foarte ambitios si care, cu siguranta, se va lovi de probleme noi, greu de anticipat in acest stadiu al lucrarilor, cand inca nu s-a ridicat nimic, ci doar se sapa fundatia.
Doua dintre aceste probleme ar putea fi
impactul asupra mediului (constructia inalta de 500 m va actiona ca o bariera ce va impiedica zborul pasarilor) si
densitatea uriasa a populatiei. In The Line vor fi 9 milioane de oameni pe 35 kmp, adica 260.000 de oameni/kmp, de 30 de ori (!) densitatea populatiei Bucurestiului.
Desigur, trebuie tinut cont de faptul ca cei 9 milioane de locuitori vor fi raspanditi pe verticala, in cladiri inalte de 500 m, deci vor avea suficient spatiu individual, doar ca numarul lor mare ar putea crea dificultati in cazul unor situatii de urgenta.
In final, o observatie mai putin evidenta:
constructia unui asemenea oras n-ar fi fost posibila decat in Arabia Saudita si asta deoarece aceasta tara indeplineste din start cele 2 conditii esentiale pentru un proiect ca The Line – 1) are suficient teren liber (desert) pentru a construi de la zero orice, fara sa fie nevoie de expropieri sau stramutari de populatie, un teren plat care nu ridica provocari legate de relief si 2) are suficienti bani, dar si o monarhie care poate dispune cum vrea de ei.