Preturile locuintelor cresc de la un an la altul in marile orase ale Romaniei, visul de a isi achizitiona propria casa devenind aproape imposibil pentru multi tineri in ziua de astazi. Potrivit datelor oficiale, preturile apartamentelor au crescut cu nu mai putin de 25% in 2024 fata de anul precedent. Chiar si asa insa, cererea pentru locuinte noi a crescut cu nu mai putin de 50%. Cum poate fi explicat un asemenea fenomen?
In primul rand, trebuie specificat faptul ca vorbim despre o asemenea crestere a cererii de locuinte noi doar in marile orase ale tarii. In acelasi timp, trebuie sa mai spunem ca la momentul actual se construieste mult mai putin. In 2024, Agentia Nationala de Cadastru a publicat date prin care observam ca s-au construit in jur de 11.000 de locuinte noi, cu aproape 4.000 mai putine fata de anul anterior.
„Oferta, fie din cauze administrative ca nu s-au alocat mai multe autorizatii de constructii, fie din cauze economice ca dezvoltatorii in conditii de piata mai grele cum au fost anii trecuti si-au amanat planurile, astfel oferta a scazut. Asadar acesta este motivul pentru care avem dezechilibru intre cerere si oferta. Cererea mai mare, oferta mai mica, in care se vede, pana la urma, un pret”, spune Daniel Crainic, director de marketing in cadrul unei agentii imobiliare din tara.
In ciuda preturilor din ce in ce mai mari, oamenii cumpara in continuare locuinte. Sunt multi chiar cei care decid sa isi achizitioneze noile apartamente cu banii jos, fara sa apeleze la credite imobiliare. Si asta pentru ca nu sunt deloc putini cei care au facut din imobiliare o afacere. Astfel, multi romani au ajuns sa cumpere apartamente pentru a le pune la inchiriat sau pentru a le activa pe platforma precum AirBnB sau Booking. Nu numai ca beneficiaza de un venit pasiv, dar peste cativa ani ei spera ca vor putea vinde proprietatile la un pret mult mai mare fata de cel pentru care le-au cumparat.
In plus, este stiut faptul ca romanii vor sa aiba locuinta lor proprietate personala, sa aiba acte pentru casa in care locuiesc si in care isi intemeiaza o familie. Astfel, sunt multi care prefera sa plateasca o rata la banca in loc sa plateasca chirie la proprietar. Pana la urma, dupa un anumit numar de ani, proprietatea pentru care platesc rata la banca va ramane a lor!
Citeste si: Toamna cresc dobanzile la credite. Din octombrie, ingheata buzunarele romanilor datori la banci, care platesc dobanzi raportate la IRCC
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si