Razboiul din Ucraina schimba piata imobiliara din tara noastra, preturile apartamentelor din blocurile cu buncare scumpindu-se peste noapte. La nivelul intregii tari exista aproximativ 4.500 de buncare, cele mai multe dintre ele fiind amplasate la subsolul blocurilor, cladirilor de birouri, spitalelor, hotelurilor si unitatilor de invatamant. Cele mai multe dintre ele se regasesc in Capitala. Numarul buncarelor este insa foarte mic pentru o tara precum Romania, mai ales in conditiile in care multe dintre ele nu pot gazdui mai mult de trei sau patru familii.
Pe fondul escaladarii conflictului militar din Ucraina, anunturile de vanzare de locuinte din Romania s-au schimbat de la o zi la alta. Multe anunturi contin acum mentiuni speciale cu privire la buncarele care se afla la subsolul blocurilor sau vilelor disponibile la vanzare pe piata imobiliara. Bineinteles, apartamentele situate in blocuri cu buncare se vand acum mai scump!
Temandu-se de posibilitatea ca razboiul sa se extinda la un moment dat si in tara noastra, din ce in ce mai multi romani care sunt in cautarea unei locuinte in care sa se mute isi indreapta atentia catre acele blocuri care au buncare la subsol. Dezvoltatorii imobiliari si proprietarii care isi vand in aceasta perioada locuintele profita de aceasta situatie si au scumpit peste noapte apartamentele si vilele care beneficiaza de adaposturi in caz de razboi.
Anunturile care contin mentiuni speciale cu privire la buncarele de la subsol au aparut deja pe mai multe platforme de specialitate. In Timisoara, un proprietar sustine ca vinde cu 900 de euro metrul patrat al unui apartament situat intr-un bloc care are buncar la subsol. In Iasi, mai multi dezvoltatori mentioneaza in anunturile postate pe platformele de imobiliare ca locurile de parcare subterane pot fi folosite pe post de adaposturi.
Specialistii ii avertizeaza pe cumparatorii de pe piata imobiliara sa fie vigilenti cu privire la aceste anunturi. Inainte de a plati, clientii ar trebui sa puna toate intrebarile necesare pentru a se asigura ca spatiul vandut indeplineste conditiile necesare pentru a servi pe post de buncar in timp de razboi. Pe timp de pace, buncarele pot avea alta destinatie decat cea stabilita initial. In caz de conflict, subsolurile gandite pentru a servi pe post de adapost trebuie eliberate in cel mult 24 de ore.
Situatia adaposturilor civile din Romania este critica la acest moment, multe dintre ele fiind nefunctionale. In urma unor controale s-a constatat ca multe buncare sunt doar niste simple camere goale si insalubre, fara ventilatie, electricitate sau alte utilitati. Mai mult decat atat, multor adaposturi le lipsesc chiar si grupurile sanitare!
Citeste si: Bula imobiliara e pe cale sa explodeze. Romanii nu mai cumpara locuinte, constructiile sunt in colaps
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si