Anul 2021 nu e potrivit pentru investitii imobiliare. Preturile locuintelor au crescut, desi cumparatorii sperau ca pandemia le va trage in jos
scumpiriimobiliarepreturi apartamente
In primele luni ale pandemiei de coronavirus, multi dintre romanii care intentionau sa isi cumpere o locuinta au amanat momentul. Nu putine erau vocile din randul analistilor economici si dezvoltatorilor imobiliari care spuneau ca piata se va prabusi, in lipsa cererii. Ei bine, s-a intamplat exact opusul.
Cererea s-a mentinut la un nivel ridicat si mai mult decat atat, oamenii s-au orientat catre apartamente mai spatioase si chiar vile, pandemia scotand la iveala nevoia unui spatiu mai amplu in locuinta.
Cel mai recent raport al Oficiului european pentru Statistica (Eurostat), arata ca preturile locuintelor au crescut in primul trimestru al acestui an cu 1,3% in zona euro si cu 1,7% in Uniunea Europeana, comparativ cu precedentele trei luni.
Daca efectuam o comparatie intre primul trimestru al anului curent si aceeasi perioada a anului trecut, rezulta o scumpire si mai mare, preturile majorandu-se cu 5,8% in zona euro si cu 6,1% in Uniunea Europeana.
Romania, pe lista tarilor cu preturi mai mari la imobiliare
Potrivit Eurostat, Romania este printre tarile in care s-au inregistrat cele mai puternice avansuri de pret, alaturi de Estonia, Danemarca, Lituania, Cehia, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Bulgaria, Slovenia si Suedia.
Referindu-ne la statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari cresteri anuale ale preturilor locuintelor in primul trimestru al anului 2021 s-au inregistrat in Luxemburg (+ 17,0%), Danemarca (+ 15,3%), Lituania ( + 12,0%), Cehia (+ 11,9%) si Olanda (+ 11,3%).
Preturile au scazut doar in Cipru (-5,8%).
Comparativ cu trimestrul anterior, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in Estonia (+ 6,6%), Danemarca (+ 5,8%) si Lituania (+ 5,0%).
Romania a inregistrat si ea o crestere de 2,7%. In Romania, preturile locuintelor au inregistrat un avans anual de 1,4% in primul trimestru din 2021, dupa o crestere de 2% in trimestrul patru din 2020.
In schimb, scaderi de pret au fost observate doar in Cipru (-5,8%), Malta (-1,6 %) si Slovacia (-1,2%).