ANALIZA. Valorile activelor imobiliare din Romania se afla sub presiune, ce se intampla, de fapt, pe piata
active imobiliarepiata imobiliaratitluri de statimobiliarereal estate
"Valorile activelor imobiliare din Romania se afla sub presiune pe fondul cresterii accelerate a randamentelor titlurilor de stat. Randamentul Eurobondurilor Romaniei la 10 ani a sarit de 8%", arata o analiza Colliers.
Randamentul Eurobondurilor Romaniei la 10 ani a depasit, recent, pragul de 8%, fata de valori sub 2% in urma cu 3 ani, in conditiile in care pentru tari din regiune, precum si pentru economii majore, cum ar fi Germania, saltul a fost sensibil mai redus.
Randamentul Germaniei la 10 ani, spre exemplu, a urcat spre 2,4%, in crestere cu aproximativ 3 puncte procentuale. Interpretarea evolutiilor de acest gen reprezinta una din componentele pe care consultantii Colliers isi propun sa le abordeze in cadrul unui newsletter periodic. Acesta va oferi o serie de instrumente prin care analistii financiari pot urmari principalii indicatori ai rentabilitatii si perspectivele investitiei intr-o companie operationala.
Chiar daca economia Romaniei va avea in 2022 un rezultat favorabil, cu o dinamica PIB posibil peste 6%, iar firmele vor avea rezultate bune, exista multiple alte elemente care influenteaza valoarea unei companii. Mai precis, scumpirea creditelor, cresterea dobanzilor si inrautatirea costului cu riscul de tara au un efect profund negativ, precizeaza consultantii Colliers.
"Evolutia unor indicatori precum randamentele obligatiunilor titlurilor de stat in lei pe termen lung sau cele ale Eurobondurilor emise de Romania devin, astfel, elemente importante chiar daca schimbarile nu determina neaparat directia pe termen scurt. Totusi, ar fi de mentionat ca Eurobondurile Romaniei in euro scadente in 2032 se tranzactioneaza la peste 8%, ceea ce reprezinta o deteriorare semnificativa fata de perioada pre-pandemie.
Spre exemplu, la mijloc de 2019, cotatiile erau in jurul a 2%, chiar mai jos in trimestrele precedente. Poate si mai important pentru a exemplifica deteriorarea perceptiei de risc a Romaniei este faptul ca in 2019, obligatiunile germane la 10 ani, etalonul ratei fara risc pentru euro, aveau randamentul la -0,4%, iar acum sunt la 2,4%. Cu alte cuvinte, spread-ul Romaniei fata de Germania s-a largit sensibil in acesti trei ani”, explica Bogdan Mitroi, director in cadrul departamentului Valuation and Advisory Services al Colliers, specializat in evaluarea companiilor.
Mai mult, cresterea dobanzilor face parte dintr-un context mai amplu in care conditiile financiare sunt tot mai aspre, ceea ce majoreaza impactul cresterii dobanzilor, atrage atentia Bogdan Mitroi. Cu alte cuvinte, cand dobanzile erau scazute pana in 2020, lichiditatea era abundenta, iar optiunile de finantare – foarte raspandite si la costuri istoric scazute.
"Acum, dupa un an si jumatate de majorari tot mai puternice ale dobanzilor si randamentelor titlurilor de stat, disponibilitatea finantatorilor de a oferi bani in aceleasi conditii nu mai exista, dovada ca, potrivit sondajelor BNR, bancile cer acum o prima mai mare pentru creditele percepute ca fiind mai riscante si au crescut comisioanele proprii”, adauga Bogdan Mitroi.
In alta ordine de idei, consultantul Colliers subliniaza ca evolutia titlurilor de stat, din punct de vedere al volumelor si randamentelor, este si o masura a ratei fara risc, adica rata minima de rentabilitate care este asteptata pentru investitii cu riscuri zero de catre investitori intr-o anumita tara si, implicit, pentru valoarea unei companii din tara respectiva. O analiza teoretica a influentei ratei fara risc in valoarea unei companii este prezentata si in Newsletter-ul Colliers care poate fi accesat
aici.