Analiza pietei imobiliare: fenomen neasteptat. De ce s-a dus in cap oferta
imobiliarepiata imobiliaraoferta imobiliare
Piata imobiliara romaneasca surprinde. A scazut puternic oferta, desi la inceput de an se anticipa o prabusire a cererii.
E drept ca si cererea a intra la apa in ultimele luni, insa acum pare sa-si revina, iar la aceasta diminuare semnificativa a ofertei nu se astepta nimeni. Tocmai acest aspect pare sa mentina sus preturile pe piata.
Specialistii de la Imobiliare.ro, care au pus sub lupa sectorul de real estate din Romania, vorbesc despre o "scadere dramatica a ofertei pe piata rezidentiala".
"Numarul caselor si apartamentelor disponibile pe ambele segmente ale pietei rezidentiale a scazut semnificativ in ultimul an. Cumparatorii au avut cel mai mult de suferit, la nivel national oferta reducandu-se cu aproape 30%", transmit specialistii.
Nici chiriasilor nu le-a fost usor sa-si gaseasca o locuinta. Multi dintre cei care nu au mai putut accesa creditele necesare pentru a-si cumpara o casa sau un apartament si-au orientat atentia spre segmentul inchirierilor stimuland, astfel, efervescenta la nivelul sau.
In conditiile unei cereri in crestere si a unei oferte reduse vizibil, cu aproape 18%, proprietarii au identificat oportunitatea de a majora preturile. La nivelul principalelor sase piete rezidentiale din tara s-a putut observa un avans cu peste 15% in valoarea chiriilor solicitate, pana la o medie de 500 euro/luna.
Au existat si unele majorari ale preturilor solicitate la vanzare, dar acestea au fost mult mai putin semnificative. Proprietatile rezidentiale din Romania se vand cu un pret mediu de 1.465 euro/mp util, fata de 1.444 euro/mp util in 2022.
“In ciuda asteptarilor, piata rezidentiala a performat bine in primele trei trimestre din acest an, desi conditiile au fost dificile: inflatia care a erodat puterea de cumparare, dobanzile ridicate, starea generala de instabilitate si nesiguranta. Scaderea ofertei este principalul motiv care a stat la baza mentinerii preturilor in conditiile actuale de piata mentinandu-se astfel echilibrul dintre cerere si oferta. Cu exceptia cazului in care vom asista la dezechilibre macroeconomice majore, in 2024 ne asteptam la cresterea cererii ceea ce cel mai probabil va duce la cresteri de pret” Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Ce se intampla legat de cerere, e iarasi o surpriza
"Interesul pentru achizitia, dar si pentru inchirierea proprietatilor rezidentiale este in crestere fata de anul trecut. Aproximativ 154.700 de potentiali cumparatori si-au cautat viitoarea locuinta pe Imobiliare.ro, primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania, doar in trimestrul al III-lea din 2023, inregistrandu-se astfel un avans cu aproape 18% comparativ cu intervalul similar din 2022.
Cererea pe segmentul de inchirieri a crescut, la randul sau, cu circa 13% la nivel national in ritm anual. Circa 110.800 de potentiali chiriasi si–au cautat o casa sau un apartament pe Imobiliare.ro in trimestrul al III-lea", mai noteaza Imobiliare.ro.
Foto: freepik.com