Alba neagra cu Prima Casa. Programul continua, dar pe un trend mai social. Nu se mai iau case de sute de metri
prima casa 2019modificari prima casacredite prima casaprima casa social
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat ca, pentru 2019, programul Prima Casa are alocat un plafon de doua miliarde de lei. Cu toate acestea, specialistii in finante prevad o foarte posibila disparitie a programului, ca urmare a taxei pe lacomie impusa bancilor de catre Executiv. Potrivit specialistilor, programul nu mai este rentabil pentru banci. Totusi, ministrul Finantelor da asigurari ca "Prima Casa" va continua, dar cu unele modificari de natura "sociala", dupa cum afirma domnia sa.
Eugen Teodorovici: Programul "Prima Casa" va continua. Finantarea exista
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca pana la sfarsitul acestei luni, forma programului "Prima Casa" va fi modificata pentru ca acesta sa devina mai social, lasand sa se inteleaga astfel ca nu se pune problema renuntarii la program, ci doar "ajustarea lui".
Citeste si:
Piata imobiliara a inregistrat in 2018 o tendinta accentuata de temperare a scumpirilor
"Programul Prima Casa va continua, numai ca am spus ca discutiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrala au fost pentru a-l face mai social, mai indreptat catre zona sociala. Probabil ca, pana la final de februarie, vom avea forma propusa a fi modificata, dar nu se schimba aspecte esentiale, nu.
Finantarea exista, a fost bugetat, programul continua. Pana nu il modificam, va continua in aceeasi parametri. Pana la final de februarie, o sa iesim, cred, cu o Hotarare de Guvern", a declarat Teodorovici, la Antena 3.
Vor fi unele modificari la editia programului de anul acesta, "este un program social, la urma urmei"
Ministrul a adaugat ca modificarile programului se vor face in ceea ce priveste suprafata casei sau veniturile celor care vor sa acceseze Prima Casa. Astfel, programul se va adresa nevoilor reale ale oamenilor de a-si achizitiona un acoperis deasupra capului, unul modest, obisnuit, nu dorintelor extravagante.
"Ma refer la suprafata casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social, la urma urmei. Nu-ti iei casa de 500 de metri patrati, prima casa, iti iei o casa pentru familie atat cat poti", a precizat Teodorovici.
Din 2009, de la lansarea programului Prima Casa, pana la 31 octombrie 2018, au fost acordate 264.578 de garantii si promisiuni de garantare, in valoare de 23,40 miliarde de lei.
De asemenea, din ianuarie 2018, pana la 31 octombrie, au fost acordate 17.915 de garantii, in valoare de 1,7 miliarde de lei.
Taxa pe lacomie pune in pericol programul "Prima Casa"
Programul "Prima Casa" este in pericol sa dispara ca urmare a efectelor negative produse de Ordonanta 114, prin care Executivul aduce modificari fiscalitatii din Romania, spun specialistii in finante.
Pentru banci nu mai este rentabil sa acorde credite prin acest program, fiindca institutiile financiare oricum nu castigau foarte mult de pe urma sa, insa sperau in vanzarea in paralel si a unor credite de nevoi personale, a cardurilor de credit si asa mai departe. Si atunci merita sa pierzi putin sau sa castigi mai nimic din Prima Casa, dar sa castigi pe celelalte parti.
Ramane de vazut insa cate banci vor mai intra in acest program in 2019. Chiar daca au garantia statului si implicit sunt obligate sa constituie provizioane mai mici, datorita faptului ca acest produs a devenit neperformant toate bancile ar trebui sa renunte la distribuirea sa. Mai exact, toate ofertele existente in piata au o dobanda de maximum 5,5%, in conditiile impuse de legislatia programului.
Dupa introducerea taxei pe lacomie, costurile oricum mari ale acestui produs au ajuns la minimum 7,5%, ceea ce inseamna ca bancile ar accepta sa dea credite Prima Casa cu o pierdere asumata de minimum 2%.
Sursa foto: pexels.com