AAFBR anticipeaza o reducere semnificativa a creditarii in urma aplicarii Legii darii in plata
legea darii in plataefecte lege dare in plataaafbr
Potrivit unui sondaj realizat in randul membrilor sai de catre Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR), 67% considera ca, in cazul aplicarii Legii darii in plata, s-ar putea reduce creditarea intr-o masura semnificativa din cauza restrangerii numarului de clienti eligibili ori cresterii prudentei creditorilor.
53% dintre analisti considera ca actul normativ produce efecte puternic negative, din punct de vedere macroeconomic, al investitiilor ori al prosperitatii generale a populatiei.
Numai 10% cred ca efectele ar fi minime, deoarece legea se refera la un numar redus de cazuri de clienti aflati in dificultate financiara.
Pentru 30%, efectele estimate sunt moderate, prin prisma incetinirii temporare a unor sectoare economice.
De asemenea, peste 80% dintre analisti sustin ca rolul disponibilitatii creditarii imobiliare asupra populatiei si economiei in general este important, pornind de la calitatea conditiilor de locuit ale populatiei, pana la efectul de mobilizare macroeconomica (sectorul imobiliar, materiale de constructii, etc.).
Numai 20% dintre analisti considera componenta de resurse financiare disponibile pentru consum ca fiind mult mai importanta, iar 47% ca efectele asupra stabilitatii sistemului financiar bancar per ansamblu ar fi moderate, datorita capitalizarii puternice a bancilor locale.
43% dintre analisti au aratat ca ar exista pierderi financiare semnificative, cu urmari negative in solvabilitatea unor institutii private.
50% prevad blocarea pietei imobiliare si a sectorului constructiilor, precum si scaderea gradului de incredere a consumatorilor si tot in jur de 50% estimeaza doar efecte limitate legate de tranzactiile imobiliare.
Potentialele efecte ale proiectului de act normativ depind semnificativ de forma finala a legii si de normele metodologice ce vor fi emise pentru aplicarea ei, astfel incat de lege sa beneficieze categoria sociala vizata.
Potrivit AAFBR, situatia curenta de piata este marcata de incertitudine si neincredere, ceea ce determina un potential disruptiv considerabil, care poate fi neutralizat numai printr-o abordare metodica si echilibrata din partea institutiilor financiar-bancare, cu o monitorizare atenta a evolutiei reale a riscului transferat catre acestea de forma curenta a legii.
O abordare necorelata cu riscul real si fragilitatea realitatii economice actuale, combinata cu o legislatie vaga, pot genera o spirala de efecte in cascada cu un rezultat economic final semnificativ negativ.
Daca masurile de compensare a riscului adoptate de banci depasesc posibilitatile populatiei acestea vor conduce la o incetinire notabila a creditarii, care va genera o scadere a pretului imobilelor.
La randul sau, aceasta va creste rata de abandon a creditului si va conduce inevitabil la cresterea portofoliului imobiliar al bancilor scos la vanzare, determinand o presiune suplimentara de scadere a preturilor locuintelor si materialelor de constructii, generand un cerc vicios cu efecte asupra intregii economii.