70% impozit pentru proprietarii care inchiriaza locuinte in Romania
impozit chirie
O noua masura fiscala da fiori reci proprietarilor de locuinte de la noi din tara. Statul a mai gasit o modalitate de a aduce bani la buget.
Impozitul urca la 70% pentru proprietarii de locuinte care le inchiriaza.
Vin vremuri grele pentru romanii care au case si apartamente de inchiriat
Conform informatiilor
Bugetul.ro, masura se aplica de la 1 iulie 2024.
Impozitul va fi usturator de scump fata de obligatiile fiscale in vigoare la ora actuala. Acum, proprietarii de locuinte care inchiriaza imobilele respective si care isi declara la ANAF veniturile, platesc un impozit de numai 16%.
De altfel, situatia se complica si pentru chiriasi
Nici viata chiriasilor nu e simpla. Politia ar fi inceput deja sa faca verificari pentru a constata daca oamenii stau cu forme legale in imobilele respective.
Politia a efectuat recent controale la mai multi chiriasi pentru a verifica existenta contractelor de inchiriere inregistrate la ANAF. In cazurile in care aceste documente lipseau, chiriasii au fost sfatuiti sa intocmeasca un contract de comodat sau de inchiriere si sa obtina o viza de flotant. De asemenea, acestia trebuie sa se asigure ca adresa unde locuiesc este trecuta in buletinul lor. In cazul contractelor de comodat, nu este necesara inregistrarea la ANAF, insa pentru contractele de inchiriere, aceasta este obligatorie.
Legea stipuleaza ca persoanele care locuiesc la o adresa diferita de cea din actul de identitate trebuie sa solicite schimbarea domiciliului sau inscrierea resedintei la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor in termen de 15 zile de la mutare si sa ceara inscrierea in cartea de imobil.
Aceste masuri au fost luate deoarece multi proprietari evita sa-si declare veniturile din chirii pentru a nu plati impozit. Ca raspuns, autoritatile au inceput controalele aleatorii in locuintele acestora. Totusi, proprietarii ar trebui sa fie constienti de riscurile aducerii unui chirias fara un acord legal, deoarece evacuarea acestuia poate deveni dificila in lipsa unui contract oficial.
Foto: manager.ro