4 obiceiuri de bani pe care sa le adopti inainte de a implini 40 de ani
educatie financiara
Adesea, ceea ce impiedica evolutia economica a oamenilor este chiar propriul lor comportament in relatia cu banii. Prin urmare, schimbarea rutinei financiare, dar si a mentalitatii, poate fi cheia catre dobandirea independentei si prosperitatii in plan economic. Insa ce avem, mai exact, de facut, pentru a nu mai avea probleme cu banii?
1. Nu te teme sa renunti la un job
De multe ori, teama de a necunoscut, de a o lua "de la zero" ne impierdica evolutia si ne anihileaza orice sansa de a ne dezvolta. Daca ramai blocat intr-un loc despre care simti ca nu e potrivit pentru tine, doar pentru ca, de bine, de rau, ai un venit lunar sigur, faci o greseala uriasa.
Ai incredere in tine si exploreaza si noi oportunitati. Incearca sa acumulezi cat mai multa experienta pe piata muncii, pana la 35-40 de ani si nu te teme niciodata de un nou inceput.
2. Gandeste-te serios la economisire si investitii
Tineretea insufla tuturor oamenilor sentimentul de "nemurire". Practic, pe la 25 de ani, cand simti ca ai lumea la picioare, iti vine greu sa constientizezi ca va veni o vreme a neputintei.
Nu vei avea intotdeauna sansa pe care o ai acum de a prospera, motiv pentru care, pana la implinirea varstei de 40 de ani, economisirea si investitiile trebuie sa fie cuvinte de ordine, pentru a te asigura ca, in momentul in care vei iesi din activitate, te vei bucura de cel putin acelasi confort financiar.
3. Asuma-ti riscuri legate de bani. Deschide o afacere. In cel mai rau caz, vei invata o lectie utila toata viata
Daca nu acum, atunci cand? Odata cu varsta, oamenii devin mai inflexibili, mai dornici de stabilitate, mai putin predispusi la actiuni care presupun iesirea din zona de confort.
Prin urmare, varsta ideala de a-ti deschide un business, de exemplu, este tocmai pana in pragul de 40 de ani.
4. Nu te priva de micile placeri ale vietii, chiar daca par a fi "cheltuieli". Nu sunt asa!
La polul opus al celor care nu se gandesc nicio clipa la economisire si investitii se afla cei care isi chibzuiesc fiecare banut si isi intocmesc bugete austere de cheltuiala. Nici asa nu e bine. Te vei priva de experiente de care sufletul, trupul si mintea ta au nevoie pentru a se relaxa, pentru a-si incarca bateriile.
Ai nevoie de vacante, ai nevoie de anumite lucruri cumparate strict pentru ca iti plac, nu pentru ca ai nevoie de ele. Ai nevoie de aceste mici "extravagante", pentru ca, pe langa bani, trebuie sa acumulezi si experiente, bucurii si momente frumoase la care sa te intorci in timp cu drag si care sa te inspire pe parcursul evolutiei tale.
Prin urmare, trebuie gasit un echilibru in comportamentul financiar, nefiind de dorit nici relaxarea totala si dezinteresul, dar nici privarea de orice placere, pentru a pune cat mai multi bani deoparte.