3 2 1 START. Incepe criza pe piata imobiliara
criza imobiliara 2023imobiliarecriza in imobiliarereal estate
Criza imobiliara e aici. A sos capul deja in cateva dintre cele mai puternice economii ale lumii si va capata proportii din ce in ce mai mari. Anul 2023 resusciteaza criza din 2008 si, in pofida unor mesaje mai mult decat optimiste venite din partea dezvoltatorilor imobiliari care vor sa pastreze aparente de calm si control, realitatea e ca vine marea resetare pe piata. Poate cea mai mare din istorie, cel putin asta cred analistii Bloomberg.
Reputata publicatie vorbeste despre cum se simt deja mari cutremure in
imobiliare pe piete uriase si puternice, cum ar fi cele din Londra si Frankfurt, in timp ce bancile euroene au devenit la fel de "zgarcite" cu finantarea, ca in 2008. Pe fondul multiplelor crize, bancherii si-au diminuat considerabil toleranta la risc si impun conditii din ce in ce mai greu de atins pentru cei ce au nevoie de finantare. Fie ei oameni de rand sau dezvoltatori imobiliari care se trezesc ca nu mai primesc bani pentru proiecte si raman cu ele "in pom".
Pe de alta parte, se resimte o scadere a cererii, fiindca situatia economica ii determina pe multi potentiali cumparatori sa amane momentul, chiar daca ar avea banii cash in casa. Asteapta sa vada ce se intampla cu salariile, cu criza costului vietii, cu dobanzile, cu preturile de pe piata.
Cine nu are banii in casa si trebuie sa se imprumute pentru a-si cumpara o proprietate, se loveste de aceeasi problema a dezvoltatorilor imobiliari: nu se mai incadreaza in noile exigente impuse de banci pentru a primi finantare.
Vezi aici: Bancile incep sa refuze clientii care solicita credite: oamenii dau avansul, dar se trezesc ca nu mai primesc banii
Intentia de cumparare pe piata imobiliara e la pamant. Ultimul lucru pe care si-l doresc romanii e sa-si bage pielea la saramura pentru o locuinta
Potrivit unui studiu Revolut, numai 3% dintre europenii chestionati mai sunt interesati de obtinerea unui astfel de produs, cu cea mai scazuta intentie de cumparare in Franta (0,6%) sau Romania (1%) si cea mai ridicata in Lituania sau Spania (5,4%).
Segmentul de varsta 25-34 este cel mai dispus sa ia un credit in 2023, cu o medie de 5,1% la nivel european, aceeasi categorie care inregistreaza un procent superior mediei pietei si in Romania (1,50% fata de 1%).
Chiar si pentru cine nu e specialist in economie este evident ca avem toate elementele unui cocktail exploziv pe piata, desi in spatiul public numerosi dezvoltatori vin cu mesaje contrare si spun ca piata se va echilibra, ca nu va exista nicio criza, niciun colaps, nicio ieftinire fortata. In fond, e tot ce le-a mai ramas pentru a convinge cumparatorii sa faca pasul, nu? Daca nici ei nu ar tine cu dintii de aparente, cand au un interes direct, cine sa o faca?!
"Bancile nu vor mai acorda atat de usor credite, apetitul lor este scazut si va ramane scazut pana cand piata va ajunge la finalul declinului. Noile reglementari adoptate dupa episoduld in 2088 obliga bancile sa se ocupe de problema creditelor neperformante, iar o modalitate de a rezolva problema este de a o transforma in problema altcuiva”, a declarat Vincent Nobel, seful departamentului de imprumuturi bazate pe active al managerului de active Federated Hermes Inc.
Te-ar putea interesa si: Angajatii din banci, dati afara cu zecile de mii: e cea mai agresiva runda de concedieri de la criza din 2008 incoace
Foto: pixabay.com